Top 5 exerciții simple dezvoltate de profesorul Schulz, care te ajută să te relaxezi

Data actualizării: | Data publicării:
Exerciții pentru sănătate, sursa pixabay/ autor Irina L
Descriere foto: Exerciții pentru sănătate, sursa pixabay/ autor Irina L

Aceste 5 exerciții simple sunt concepute pentru a te ajuta să ai o stare de relaxare. 

Uneori, în agitația zilnică avem nevoie de o pauză, de a ne deconecta de gândurile anxioase, de a nu ne mai gândi la afaceri și probleme. Psihoterapeutul Johann Schulz a dezvoltat un  sistem de auto-hipnoză numit antrenamentul autogen, care te ajută să te relaxezi. 

Exercițiul 1: senzația de greutate

Stai întins cu ochii închiși și simte fizic conceptul „sunt complet calm”, iar apoi – „mâna stângă este grea”. În mână ar trebui să apară senzația de greutate și să se răspândească prin tot corpul. Efectuează acest exercițiu timp de un minut. Apoi îndoaie coatele și fă 2-3 respirații adânci.

Exercițiul 2: senzația de căldură

Repetă exercițiul anterior, provocând pe rând senzația de căldură în mâna dreaptă și stângă. Ea apare datorită dilatării vaselor de sânge. Iar sentimentul de greutate apare datorită relaxării musculare. Atât prima, cât și a doua sunt componente integrante ale reacției de relaxare. De aceea, antrenamentul autogenic este considerat un mod eficient de a face față stresului.

Exercițiul 3: Reglarea activității cardiace

Pune mâna pe inimă. Repetă de patru ori: „Inima mea bate lin și calm”. Simte ritmul inimii. Concentrația pasivă asupra bătăilor inimii în timpul antrenamentului autogen ajută la reducerea ritmului cardiac. Exercițiul este însușit, dacă pulsația este resimțită în mâini și în tot corpul.

Exercițiul 4: controlul respirației

Repetă de patru ori expresia „Respir absolut ușor”. Concentrează-te pe o respirație calmă, fără efort. Exercițiul poate fi considerat finalizat dacă respirația devine calmantă, apare senzația că „respiri de la sine”.

Exercițiul 5: Relaxarea abdominală

Concentrează-te pe zona plexului solar (între ombilic și stern). Simte conceptul: „plexul meu solar este cald-cald”. În curând vei simți cum ai devenit greoi, de parcă ești într-o baie fierbinte. Te simți calm și confortabil, simți ritmul armonios al bătăilor inimii și al respirației, potrivit relații.net



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel