Toma Caragiu, omagiat la Ploieşti. Marele actor ar fi împlinit duminică 97 de ani

Data publicării:
Toma Caraciu, captură video YouTube.
Descriere foto: Toma Caraciu, captură video YouTube.

Teatrul din Ploieşti îi aduce în acest sfârşit de săptămână un omagiu actorului Toma Caragiu, care ar fi împlinit duminică 97 de ani.

''Duminică, 21 august, se împlinesc 97 de ani de la naşterea lui Toma Caragiu, personalitate a scenei teatrale româneşti care s-a remarcat, de asemenea, printr-o activitate artistică prolifică în radio, televiziune şi cinematografie. (...) Pentru a onora amintirea celui care şi-a pus amprenta asupra evoluţiei instituţiei noastre şi a marca acest moment aparte, reprezentat de împlinirea a 97 de ani de la naşterea sa, Teatrul 'Toma Caragiu' va organiza, în această duminică, o serie de activităţi care se doresc a fi o umilă reverenţă în faţa personalităţii exemplare a marelui artist'', se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Astfel, de la ora 10,00, va fi adus un omagiu la statuia acestuia, amplasată în scuarul din vecinătatea Teatrului, şi la bustul din foaierul Teatrului "Toma Caragiu".

''Pe parcursul întregii zile, aleea pietonală din faţa teatrului se va impregna cu frânturi din sufletul celui al cărui nume îl poartă şi va găzdui o expoziţie fotodocumentară ce prezintă imagini care au imortalizat o parte din marile roluri ale lui Toma Caragiu din spectacole montate de regizori de renume pe scena teatrului ploieştean şi pe scenele unor importante instituţii teatrale din Bucureşti. Ziua se va încheia cu proiecţia unui material video, un album vizual ce va reuni unele dintre celebrele sale monologuri, dar şi scenete în care i-a avut parteneri pe Marin Moraru, Tamara Buciuceanu-Botez, Octavian Cotescu, Anda Călugăreanu sau Mircea Diaconu'', informează sursa citată.

Proiecţia va putea fi vizionată începând cu ora 20,00, într-un spaţiu special amenajat la intrarea în Teatrul "Toma Caragiu".

În cazul în care condiţiile meteo vor fi nefavorabile, ambele activităţi exterioare se vor desfăşura în foaierul teatrului.


Toma Caragiu s-a născut în anul 1925, la Hrupisti, o localitate din Grecia, într-o familie de origine aromână, alături de care, în 1940, se mută în România, stabilindu-se la Ploieşti, unde urmează cursurile Şcolii "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel".

La vârsta de 28 de ani, după ce anterior a fost angajat în trupa Teatrului Naţional din Bucureşti, apoi a Teatrului de Stat din Constanţa, este numit în funcţia de director al Teatrului de Stat din Ploieşti, poziţie în care se va afla pentru următorii 12 ani. În memoria sa, din 1991, teatrul din Ploieşti a fost numit Teatrul "Toma Caragiu".

De-a lungul carierei, Toma Caragiu a interpretat zeci de roluri pe scenele de teatru, în filme sau în producţii de radio şi televiziune, fiind distins, în 1967, cu Ordinul Meritul Cultural Clasa a III-a "pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice", notează Agerpres.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel