Tibi Clenci, despre filtrele de pe rețelele de socializare și editarea excesivă a pozelor: ”Modificarea realității îți va fura și ultimul zâmbet” EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Tibi Clenci, cunoscut drept ”cel mai bun fotograf de fashion din România”, a vorbit, în exclusivitate pentru SPECTACOLA, despre rolul său de la masa juriului  ”Bravo, ai stil! Celebrities”, dar și despre cele mai mari greșeli în editarea fotografiilor de pe rețelele de socializare. 

Tibi Clenci jurizează ținutele concurentelor din noul sezon al show-ului  ”Bravo, ai stil!”, difuzat de Kanal D. Celebrul fotograf face echipă cu Raluca Bădulescu și Maurice Munteanu. Emisiunea poate fi urmarită de miercuri pâna vineri, de la ora 22:30, și în fiecare sâmbătă de la 22:00.


Tibi ne-a mărturisit că nu are de gând să fie „blând” cu vedetele din competiția ”Bravo, ai stil!”

 

 

SPECTACOLA: Ai colaborat cu modele de top, designeri de renume, personalități și ai realizat pictoriale pentru cele mai cunoscute reviste. Care consideri că sunt ingredientele pentru un shooting perfect?

 


Tibi Clenci : Sursa de inspirație, întotdeauna, este omul, și fiecare om în parte are povestea lui. Fară poveste, fară caracterizarea personajului principal nimic nu poate fi notabil. O istorie bună, un bestseller, întotdeauna se așază în pagina și, astfel, poate să devină, în mod sigur sub toate formele vizuale, un film bun sau/și un editorial de modă excelent. “Omul sfințește locul” și uite așa vorbim și de etapa următoare, ingredient foarte important - casting-ul.

Alegerea dintre miile de modele este o etapă ce da valoare shooting-ului și aceasta este strâns legată de scenariul sau povestea acestuia. Nu îmi pot închipui un film de box office cu actori de mana a doua. Nu-mi pot închipui filmul „Taxi Driver” fară Rober De Niro, cum nici în „Parfum de Femeie” nu-l văd pe Al Pacino jucat de altcineva; de asemenea, Monica Bellucci este imposibil de înlocuit în „Malena”. Casting-ul este calea către succes. Și firește, toate celelalte aspecte legate de buna desfășurare a unui super shooting sunt importante, dar imposibil de menționat aici. Ne-ar trebui pentru acest lucru pagini întregi și  totul ar prinde parfum de curs de fotografie și video. Am menționat doar începutul procesului artistic, început ce „flatează” și prezența concurentelor.
 

 

SPECTACOLA: În era filtrelor de pe rețelele de socializare, ne confruntăm cu o avalanșă de poze editate.

Tibi Clenci : Suntem oameni... și mulți dintre noi, și la propriu și la figurat, purtam măști. Ne este treamă să ne arătam cu adevărat propria înfățișare. Slăbiciunile sunt momente ce trebuie îndepărtate, însă pentru aceasta ai nevoie de un colac de salvare. Descoperirea acestuia este un lucru ce ține de fiecare dintre noi.

 

„Realitatea iți vă oferi toată libertatea bucuriei”

 

SPECTACOLA: Care sunt cele mai mari greșeli, din punctul tău de vedere, în editarea fotografiilor din social media.

Tibi Clenci: Greșeala cea mai mare este aceea când o persoană din fotografia postată în social media nu mai seamănă cu cea care este în realitate.

 

SPECTACOLA: Ce gândește un fotograf profesionist când vede fotografiile „mutilate” prin filtrele care aplică machiaj, subțiază talia sau măresc șoldurile?

Tibi Clenci: Modificarea realității fară a depune un efort în a fi diferit sau diferită este un lucru ce iți vă fura și ultimul zâmbet. Daca vrei să fii altfel, apelezi la sport, iți mărești sau micșorezi volumul mușchilor și a stratului adipos. Daca dorești să fii alfel, atunci învață trucuri de make-up și astfel poți totuși ieși din casă mulțumit de tine însăți/însuți.

 

 

SPECTACOLA: Care sunt aspectele cel mai „delicat” de editat în fotografie?

Tibi Clenci: Pielea!

 

SPECTACOLA: Care ar fi sfatul/ atenționarea pentru cei care exagerează cu editarea fotografiei?

Tibi Clenci: Daca vrei să trăiești un Vis, fă din acesta Realitate. Depune eforturi reale în a te reinventa, după un timp, Realitatea iți vă oferi toată libertatea bucuriei.

Starea de bine vine din a fi mulțumit de felul în care arați și gândești și pentru acest standard trebuie depus efort. Cel ce trăiește în realitate acela este un Învingător!

 

„Sunt ca un antrenor care își caută sportivul cu ajutorul căruia să-și împlinească marele vis”

 

SPECTACOLA: Ca fotograf, ai un ochi format pentru frumos, pentru perfecțiune. Cum crezi că vei vedea lucrurile din postura de jurat „Bravo! Ai Stil”?

Tibi Clenci: Sunt peste 25 de ani de căutări, timp în care am despicat firul în patru, iar și iar, pentru a afla rețeta perfecta a împlinirii visului meu, acela de a mă desăvârși ca un creator de povesti. Iar și iar am descoperit că succesul îmi este aproape atunci când povestea cere implicarea unui personaj carismatic și atunci încep căutările. Casting-ul este poate cea mai importanta etapa a realizării unei povesti de succes, așa cum spuneam și mai sus. Sunt un artist, un performer, un antrenor, da, un antrenor, simt că este o comparație bună.

Așadar, sunt ca un antrenor care își caută sportivul cu ajutorul căruia să-și împlinească marele vis. Visul de a deveni mai bun, de a scrie o filă a istoriei modei. Concurentele de la "Bravo, ai stil!Celebrities" sunt într-o competiție și au de partea lor timpul.

Întâlnirile repetate timp de o săptămână cu cei ce te antrenează te fac să fii și mai aproape de momentul podiumului. Nimeni din domeniul acesta nu-și alege modelul întâlnind-se cu modele într-un casting prelungit ce durează zile. Acesta durează câteva ore, timp în care noi vedem poate și 100 de modele. Închipuiți-vă ce șansă au concurentele noastre la "Bravo, ai Stil!". Întâlniri repetate cu noi, cu voi, timp în care învață, aplica și se fac îndrăgite de telespectatori. Ce șansă imensa! Eu sunt aici pentru a face diferență între a purta o haină și a te transforma într-un personaj din filme de Oscar.

Mă simt că un descoperitor de Comori și sper să-mi surâdă norocul și să găsesc printre ele frumusețea în adevăratul sens al cuvântului.

Doar la nivelul acest iți poți găsi Muza, atunci când frumusețea interioara se contopește cu cea exterioara, dublandu-și astfel forța de atracție.

 

„Numele meu este Exigență”

 


SPECTACOLA: După experiența pe care ai avut-o cu cele mai tari reviste de modă, designeri și modele de top, cât de blând vei fi cu vedetele noastre și încercarea lor de a se impune în zona de stil?

Tibi Clenci: Îmi place cuvântul blând, însă performanta se atinge prin a fi exigent.

Eu voi fi exigent cu cei ce vor să atingă perfomanța tocmai pentru că am fost mereu exigent cu mine însumi, numai așa am putut ajunge unde mă aflu astăzi. Așadar, numele meu este Exigența. Sunt un suflet care empatizeaza cu cei ce visează și depun toate eforturile în realizarea lor. Râd și plâng împreună cu ei. Îmi place să fiu înconjurat de valori, de campioni! Suntem ființe inteligente. Cum să nu ne fie drag să devenim variante îmbunatățite ale noastre? Epictet spunea că "Este imposibil pentru o persoana să înceapă să învețe ceea ce crede că știe deja". Îndrăznesc să spun că în calea evoluției noastre, cel mai des, dușmanul numărul unu este propriul nostru orgoliu, cel ce pune stăpânire pe logică, dar și pe spiritul nostru, îndepartandu-ne de varianta îmbunătățită a ceea ce putem fi. Performanta este nivelul cel mai benefic al ființei umane. Ea se atinge doar prin talent, efort, repetiție și disciplină.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Georgiana Ioniţă | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel