Ți se stinge lumânarea de la Înviere în noaptea de Paște? Atenție ce spune un preot!

Data actualizării: | Data publicării:
Lumânare / Fotografie creată de Andreea Airinei, de la Pexels
Descriere foto: Lumânare / Fotografie creată de Andreea Airinei, de la Pexels

Probabil ți s-a întâmplat și ție să ți se stingă lumânarea după ce ai luat Lumină în noaptea de Înviere de Paște.

Crezi că este semn rău? Răspunsul este următorul: nici vorbă așa ceva!

Oamenii merg la biserică să ia Lumina Sfântă. Există superstiția că dacă se stinge lumânarea până ajungi acasă este semn rău. Am discutat cu preotul Paul Iulius Negoiță despre acest subiect.

"Da, sunt tot felul de superstiții care spun că dacă ți se stinge lumânarea până ajungi acasă... ți se întâmplă nu știu ce poveste. Nu este adevărat! Lumânarea se stinge din cauza fenomenelor meteorologice: bate vântul și se stinge. Nu este Dumnezeu supărat pe tine. Dacă a bătut vântul, o mai aprinzi o dată.

Dacă nu ajungi cu lumânarea aprinsă acasă, nu este nicio problemă! Ai primit lumină în suflet pentru că lumina nu este numai una materială, ci una spirituală. Parohia nu este doar o arie geografică, este o arie de trăire spirituală. Când la Înviere fiecare aprinde lumină de la celălalt este un semn de unitate. Fiecare primește din aceeași lumină fără ca lumina să se împuțineze. Se creează o comuniune și faptul că oamenii primesc lumină unii de la alții este un simbol extraordinar. Vorbim despre generozitatea de a oferui celuilalt”, ne-a preotul Paul Iulius Negoiță.

Așadar, dacă ni se stinge lumânarea de la Înviere în drum spre casă nu înseamnă nimic rău! E semn că... bate vântul.

 

 

Mii de credincioşi sunt aşteptaţi în acest an în Ierusalim

 

Mii de credincioşi sunt aşteptaţi în acest an în Ierusalim, pentru a sărbători Paştele ortodox fără restricţii, după ce timp de aproape doi ani călătoriile în Israel nu au fost posibile din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unui comunicat al Ministerului de Turism din Israel.

Anul acesta se vor relua toate procesiunile specifice sărbătorii de Paşte şi se va permite şi participarea publicului, exact ca în perioada pre-pandemică, anunţă sursa citată.

"Paştele este o perioadă aglomerată în Israel pentru pelerinii creştini, zeci de mii de pelerini venind din întreaga lume pentru a explora ţara şi a lua parte la numeroasele evenimente speciale, care au rolul de celebra procesiunea de-a lungul Via Dolorosa din oraşul vechi al Ierusalimului. Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, pelerinii de pretutindeni care doresc să refacă Drumul Mântuitorului au ocazia de a se bucura din nou de această experienţă şi de toate tradiţiile Pascale din Ţara Sfântă", se spune în comunicat.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Anca Murgoci | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel