"Text neck", noua epidemie cu daune permanente. Obiectul folosit de toți care o provoacă. Florin Govor: Afectează coloana vertebrală

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Becca Tapert
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Becca Tapert

Ce este "text neck", noua epidemie care ne afectează sănătatea și în special coloana vertebrală.

Telefonul este cel mai utilizat obiect, însă, acesta poate provoca diferite probleme medicale. Chiar dacă pare surprinzător, ne poate afecta coloana. Cum e posibil?

Telefonul constituie un risc pentru coloana vertebrală, dar și pentru ochi. Privind în mod constant în jos la un unghi pune o presiune enormă asupra coloanei vertebrale și poate duce la vătămări permanente.

Potrivit unor noi cercetări efectuate de un medic american, acestea sunt mult mai rele, iar "text neck" devine o epidemie care ar putea duce la daune permanente.

Cum ne afectează telefonul mobil

Postura pe care o adoptăm în timp ce ne uităm la telefoanele noastre, potrivit chirurgului, crește stresul asupra gâtului și poate provoca uzură excesivă care poate necesita în cele din urmă o operație pentru a o corecta. Am discutat cu Florin Govor, terapeut, despre cum ne afectează telefonul mobil postura.

 

”Este vorba de poziții incorecte și cum acestea afectează coloana vertebrală. Poziția corectă e cea când stai drept și telefonul îl ții în fața ta. Capul este partea corpului care deține cele mai importante funcții, esențiale pentru supraviețuire. Greutatea acestuia este în medie de 4-5 kg, reprezentând aproximativ 8% din greutatea corpului.

Cele 7 vertebre cervicale și aproximativ 20 de mușchi mici ajută capul să își mențină o poziție verticală sau să se miște. Atunci când poziția pe care capul o adoptă este una neutră, solicitarea musculară este una minimă, iar presiunea asupra discurilor intervertebrale este foarte mică.

Cu cât capul este mai proiectat spre înainte și aplecat, cu atât mai mult greutatea exercitată asupra coloanei cervicale este mai mare, cauzând un stres în acea regiune. Potrivit unor studii, atunci când ne aplecăm capul cu 15°, presiunea resimțită de coloană este echivalentă cu dublul greutății normale a capului, la 30° presiunea va fi triplată.

Dacă vom avea capul aplecat la un unghi de 45°, atunci greutatea pe care o va resimți coloana va fi de aproximativ 22 kg. În cazul în care unghiul de aplecare depășește 60°, cum majoritatea petrecem anumite perioade din timpul zilei, atunci greutatea pe care coloana vertebrală o va resimți este echivalentă cu aproximativ 27 kg. Presiunea asupra discurilor intervetebrale va fi direct proporționată cu unghiul de aplecare”, a explicat Florin Govor, terapeut, în exclusivitate pentru DC Medical.

Citește continuarea pe DC MEDICALGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel