Terapia prin râs, soluţie împotriva stresului şi anxietăţii. Şi râsul FALS ajută

Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa unsplash

Terapia prin râs ar putea avea un rol important în tratarea stresului şi anxietăţii, spun specialiştii din Marea Britanie. 

Este bine cunoscut faptul că atunci când râdem, sistemul nostru imunitar reacţionează foarte bine. Când râdem, ceea ce un adult face în medie de 17 ori pe zi, se declanşează o cascadă de reacţii care contracarează stresul. 

"Actul fizic al râsului, ridicatul şi relaxatul diafragmei pentru expirarea aerului din plămâni, declanşează endorfinele din creier. Endorfinele ne relaxează, ne fac mai fericiţi şi se pare că atenuează nivelurile de cortizol din sânge, un hormon al stresului", spune Robin Dunbar, profesor emerit de psihologie evoluţionară la Universitatea Oxford. 

Endorfinele ajută şi la eliberarea în sânge a oxidului de azot, un compus chimic care relaxează muşchii tensionaţi. Oxidul de azot dilatează şi vasele de sânge, ceea ce ar putea explica de ce râsul reduce presiunea sanguină.

Nu se ştie încă de ce râsul ar putea avea un asemenea efect pozitiv asupra stresului, "dar vedem cu siguranţă că hipotalamusul este activat, şi ştim sigur că el are un rol în ceea ce priveşte stresul. Hipotalamusul controlează sistemul nervos parasimpatic, responsabil pentru reacţiile noastre. Iar când oamenii încep să râdă, scade nivelul adrenalinei din sânge", a spus Sophie Scott, profesor în neurologie la Colegiul Universitar din Londra. 

 

Aceste schimbări chimice ne calmează atunci când râdem, dar ne menţin calmi şi după. Un studiu realizat în Basel, Elveţia, în 2020, a arătat că oamenii care râd mai mult în fiecare zi sunt mai puţin impactaţi de evenimente stresante. 

 

Citește continuarea pe DC NEWSGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Dată: 16 noi 2021, 21:27 | Categorie: Sanatate
Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience