Temperatura ideală în apartament, pe timpul iernii. Recomandările specialiștilor: Ține cont de umiditate și mișcarea aerului

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Amin Hasani
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Amin Hasani

Tu câte grade ai în casă? Te-ai întrebat vreodată care este temperatura ideală, recomandată de specialiști?

Odată cu creșterea prețurilor la gaz și energie electrică, mulți oameni fac eforutir considerabile acum pentru a-și încălzi casele în mod corespunzător, o problemă, care, spun experții, ar putea contribui la o serie de rezultate negative pentru sănătate. Multe persoane nu își mai pot încălzi locuințele suficient din cauza facturilor mult mai mari. Dar care este totuși temperatura ideală pentru o locuință pe timp de iarnă? POtrivit OMS, aceastî temperatură nu ar trebui să scadă sub 18 grade.

În 1987, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat ca temperaturile interioare să fie menținute la 18 grade sau 20-21 grade în camerele folosite de persoanele în vârstă.

Dar cercetătorii nu au putut găsi dovezile din spatele acestei recomandări și, atunci când au analizat studii mai recente, au concluzionat doar că încălzirea unei case reci la o temperatură interioară minimă de 18°C ar reduce riscul de apariție a bolilor respiratorii, cardiovasculare și al decesului, scrie canberratimes.com.au.

Alți factori care ne pot afecta sănătatea

Se pare că, în timp ce o casă rece ți-ar putea afecta sănătatea, nu este singurul lucru care te va îmbolnăvi. Alți factori, cum ar fi umiditatea, mișcarea aerului și mucegaiul sunt probabil la fel de importanți.

Un raport anterior al OMS din 1985 a afirmat că "deși incidența răcelii comune crește iarna, temperatura rece de iarnă nu pare să fie cauza". De asemenea, raportul nu a menționat că temperatură sănătoasă ar fi de 18°C.

În schimb, s-a referit la mai multe măsuri care, împreună cu temperatura, creează ceea ce se numește "confort termic": "temperatura interioară între 18 și 24°C când există și o mișcare a aerului mai mică de 0,2m/s, o umiditate relativă de 50% și o temperatură radiantă medie la 2°C față de temperatura aerului".

Citește continuarea pe DC NEWS



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel