Te simți deprimat? 7 moduri de a scăpa de depresie

Data publicării:
Depresie, sursa pixabay/ autor PDPics
Descriere foto: Depresie, sursa pixabay/ autor PDPics

Să știi cum să gestionezi aceste sentimente te poate ajuta să treci peste ele și să trăiești viața pe care ți-o dorești! Este nevoie doar de o anumită conștientizare și de puțină acțiune.

Faptul că vă simțiți deprimat, de cele mai multe ori, înseamnă că vă luptați cu un anumit tip de depresie. Acest cuvânt sună înfricoșător, dar nu trebuie să fie. Iată câteva moduri prin care puteți combate depresia:

1. Evaluați situația

Există două tipuri de depresie pe care le puteți simți: situațională și chimică. Acestea au simptome similare, dar cauze diferite. Să știți ce fel de depresie aveți este primul pas. Depresia situațională este cauzată de ceva ce se întâmplă în viața dumneavoastră. Atunci când se întâmplă ceva important care vă întristează - cum ar fi moartea unor membri ai familiei, un divorț sau pierderea unui loc de muncă - puteți deveni deprimat situațional. Acest tip de depresie are, de obicei, un început cauzat de un anumit eveniment și un sfârșit. Este adesea tratat diferit de depresia chimică. Depresia chimică este rezultatul faptului că, chimia creierului dumneavoastră este oprită într-un asemenea mod încât duce la gânduri negative, sentimente de inutilitate și alte simptome. De cele mai multe ori te naști cu depresie chimică, dar poate fi cauzată și de un eveniment de viață traumatizant. Ți se poate întâmpla chiar dacă viața ta merge excelent.

2. Faceți lucruri care vă fac să vă simțiți bine

Dacă te simți deprimat, înclinația ta este să te prăbușești. Rămâi în pat, nu faci duș și nu mănânci bine și reduci contactul cu cei dragi. Cu toate acestea, dacă te confrunți cu simptome de depresie, prăbușirea este absolut cel mai rău lucru pe care îl poți face. În schimb, este important să faci lucruri care te fac să te simți bine. Scrieți o listă cu toate ideile bune la care vă puteți gândi, astfel încât, atunci când sunteți deprimat, să fiți pregătit.

3. Controlează-ți gândurile

Din păcate, atunci când te confrunți cu depresia, cel mai mare dușman sunt gândurile. Este foarte important să-ți menții creierul ocupat.

Yoga este o modalitate foarte bună de a face acest lucru - ești atât de ocupat să încerci să-ți dai seama de poziția ta, încât nu ai ocazia să te gândești la altceva. De asemenea, are avantajul suplimentar de a-ți tonifia corpul și de a te face să te simți puternic, ceea ce poate fi de ajutor.

Alte opțiuni pentru a vă păstra mintea liniștită și pentru a evita gândurile negative sunt: cititul, mersul la un film, ieșirile cu prietenii, potrivit yourtango

4.  Ieșiți afară

Faceți-vă timp să ieșiți afară și să vă plimbați.  Mersul pe jos încurajează respirația profundă, ceea ce te calmează rapid. De asemenea, mersul pe jos ajută la o gândire mai clară. Ritmul pașilor și aportul crescut de oxigen pot face ca ceva care era extrem de copleșitor cu doar 20 de minute mai devreme să fie mult mai ușor de gestionat. Mai mult, dopamina pe care corpul tău o creează odată cu mișcarea exercițiilor fizice funcționează pentru a te ajuta să ameliorezi instantaneu depresia. Așadar, ieșiți afară și ridicați-vă ritmul cardiac. Exercițiile fizice regulate sunt o modalitate excelentă de a vă gestiona sentimentele de depresie și singurătate.

5. Scrie un jurnal 

Să scrii despre lucrurile care te copleșesc poate fi util, atât pentru depresia ta, cât și pentru singurătatea ta, mai ales dacă nu ai pe cineva cu care să îți împărtășești tristețea. La fel ca și vorbitul, scrisul vă permite să vă scoateți tristețea din cap și să o puneți pe hârtie. Iar atunci când îți citești sentimentele pe o bucată de hârtie,  ele pot părea mult mai ușor de gestionat.

6. Petreceți timp cu membrii familiei și cu persoanele care vă iubesc

Când te simți deprimat, unul dintre cele mai greu de făcuteste să ieși din casă și să petreci timp cu oamenii. Timpul petrecut cu cei care te iubesc îți poate reduce depresia și singurătatea în mare măsură, chiar dacă numai pentru puțin timp. Dacă perspectiva de a sta cu un grup de prieteni este descurajantă , alegeți un singur prieten. Poate că este cel care vă cunoaște cel mai bine și care poate accepta situația în care vă aflați acum din punct de vedere emoțional. Un prieten care nu va pune nicio presiune asupra ta să "treci peste asta" sau să "suporți". 


7. Discutați cu un specialist

Dacă toate celelalte eșuează și încă te simți epuizat și te afli tot timpul în situația de a te apăra de gândurile negative, atunci este timpul să apelezi la ajutorul unui specialist. Acesta poate arunca o privire asupra tuturor aspectelor vieții dumneavoastră și vă poate ajuta să elaborați un plan de gestionare a depresiei și a singurătății, astfel încât să vă puteți găsi o oarecare ușurare. Dacă nu sunt tratate și dacă li se permite să persiste, persoanele cu depresie pot avea probleme serioase.  Nu uitați, specialistul nu vă va judeca. Există o mulțime de oameni care se simt la fel ca și dumneavoastră în fiecare zi și pentru asta sunt acolo, pentru a ne ajuta pe toți să găsim soluții reale. 

Dacă te confrunți cu depresia, este important să faci ceva în privința asta... acum!

Fă o evaluare rapidă a vieții tale și încearcă să îți dai seama ce fel de depresie ai putea avea. Ai grijă de tine, fă-te fericit, ține-ți creierul ocupat, petrece timp cu oamenii și, dacă este necesar, consultă un specialist.

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel