Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorită pe 29 august 2023. Tradiții și obiceiuri

Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, foto crestinortodox.ro
Descriere foto: Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, foto crestinortodox.ro

Toți creștinii sărbătoresc pe data de 29 august 2023 Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este pomenită de Biserică în ziua de 29 august, când este rânduit Post.

"Sfântul Ioan, Înaintemergătorul Mântuitorului, precum a fost înaintea Domnului său cu naşterea, tot aşa i se cădea să fie înainte şi cu moartea cea de bună voie a Aceluia pe Care L-a propovăduit pe pământ, zicând: Vine Cel mai tare decât mine, în urma mea... ". (Vieţile Sfinţilor)

Când Sfântul Proroc Ioan propovăduia pocăinţa, Galileea era condusă de Irod Antipa, care era căsătorit cu fiica emirului Arabiei. Dar a îndepărtat-o pe aceasta şi s-a căsătorit cu soţia fratelui său Filip, Irodiada. Legătura se pare că dura încă de când fratele său, Filip, era în viaţa, făcându-se Irod "ca un răpitor desfrânat şi amestecător de sânge". (Vieţile Sfinţilor)

N-a suferit fărădelegea Sfântul Ioan Botezătorul, defăimătorul păcatelor omeneşti şi propovăduitorul pocăinţei; ci mustra pe faţă pe Irod înaintea tuturor, ca pe un desfrânat şi răpitor - apucătorul soţiei fratelui său -, şi zicea: "Nu ţi se cade ţie să ai de soţie pe femeia lui Filip, fratele tău". (Vieţile Sfinţilor)

Irod, nesuferind mustrările, a poruncit să fie aruncat Botezătorul în temniţă, legat cu lanţuri. Dar mai ales Irodiada se mânia asupra sfântului şi voia ca îndată să-l ucidă; dar nu putea, oprind-o însuşi Irod.

"Irod n-a voit să-l omoare, ştiind pe Ioan că este bărbat drept şi sfânt, şi pe care mai înainte îl asculta cu plăcere şi luând aminte la cuvintele lui, multe le făcea bine şi se temea să-l ucidă". (Vieţile Sfinţilor)

Dată fiind însă influenţa Sfântului Proroc Ioan asupra mulţimilor, Irod îi dorea moartea, mai ales că prorocul condamna în auzul tuturor legătura nelegiuită dintre el şi soţia fratelui său. Se temea totuşi de tulburarea pe care ar fi putut-o isca în rândul poporului uciderea lui, astfel s-a mulţumit să-l închidă pe Sfântul Ioan într-una din cetăţile lui. Voind să închidă gura cea netăcută a mustrătorului său, îl chinuia pe dânsul numai prin închisoare.

Sfântul Ioan a stat în temniţă multă vreme şi veneau la el ucenicii lui, pe care, învăţându-i mult la viaţa cea îmbunătăţită şi după Legea lui Dumnezeu, îi încredinţa pe ei despre Mesia, Care venise în lume şi la Care îi şi trimitea.

Irod dă atunci o petrecere, în ziua aniversării sale, la care invită mulţi demnitari, voievozi, boieri şi toate căpeteniile Galileei. La acest ospăţ, Irodiada o pune pe fiica ei, Salomeea, să danseze în faţa invitaţilor. Pentru spectacolul oferit de Salomeea, Irod îi oferă un mare dar: să-şi aleagă până la jumătate din împărăţie. La sugestia mamei sale, ea refuză averile şi cere să i se dea pe tipsie capul lui Ioan Botezătorul.

"Ticălosul, nevrând să-şi calce jurămîntul, nici să mâhnească pe jucătoare şi pe nelegiuita ei mamă, a lepădat frica prin care se temea să ucidă pe Ioan, şi, uitând sfinţenia aceluia, s-a umplut de îndrăzneală spre vărsarea sângelui cel nevinovat; şi, trimiţând îndată pe călău în temniţă, a poruncit să-i taie capul lui Ioan şi să-l aducă pe tipsie". (Vieţile Sfinţilor)

În miezul nopţii, capul Sfântului Ioan i-a fost adus pe o tipsie lui Irod cu sângele care încă mai picura.

Crima aceasta a fost urmată de un şir de încercări pentru Irod. A pierdut conducerea regatului, fiind trimis în surghiun, în Spania, împreună cu Irodiada şi fiica acesteia.

În cele din urmă au avut un sfârşit năprasnic: mai întâi Salomeea a fost decapitată prin strângerea gheţii în jurul capului, când a încercat să traverseze un râu îngheţat care s-a rupt. Capul i-a fost adus lui Irod şi Irodiadei, aşa cum odată se adusese capul Mergătorului Înainte; dar nu tăiat de sabie, ci de gheaţă.

Despre Irod şi Irodiada se spune că au pierit cu zgomot, căci i-a înghiţit pământul de vii. (surse: vol. "Vieţile Sfinţilor", notează Agerpres.

Tradiții și obiceiuri

Tradiția spune că în ziua de 29 august nu se taie nimic cu cuțitul, lucrurile trebuie rupte cu mâna.

De asemenea, astăzi este o zi de post, astfel încât toți creștinii se abțin de la produsele pe bază animală.

Astăzi nu se spală, nu se coase sau nu se fac nici alte treburi casnice. Creștinii trebuie să se odihnească și să se roage în ziua de 29 august.

Tradiția mai spune că tot astăzi trebuie să eviți să consumi fructe care au forma rotundă, precum e pepenele. De asemenea, este interzis astăzi să mai consumi vin roșu, dar și varză.

Creștinii trebuie să ducă astăzi la biserică mere, pere, castraveți și struguri pentru a fi sfințite și oferite apoi de pomană.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Dată: 29 aug 2023, 08:14 | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience