Sutienele care conțin sârmă, pericol pentru sănătate. Ce spun medicii

Data publicării:
Sutien, sursa pixabay
Descriere foto: Sutien, sursa pixabay

Sutienele cu armatură sau "cu sârmă", așa cum sunt cunoscute adesea, pot afecta sânii, provocând probleme grave de sănătate.

De zeci de ani, au existat zvonuri despre o legătură între sutienul cu sârmă și cancerul de sân. Teoria este că sârmele ar putea bloca fluxul de lichid limfatic, astfel încât toxinele nu sunt eliminate în mod adecvat și, în schimb, se acumulează în organism, ducând la apariția cancerului.

Pentru a înțelege ce se află în spatele acestei idei, să începem prin a vedea cum funcționează sistemul limfatic.

"Sistemul limfatic este alcătuit din vase limfatice - care sunt similare vaselor de sânge - fluid limfatic și ganglioni limfatici", spune Deanna Attai, MD, profesor clinic asociat de chirurgie și membru al UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center. "Lichidul limfatic circulă prin vasele limfatice și este bogat într-o celulă imunitară cunoscută sub numele de limfocite, care este importantă în răspunsul organismului la bacterii și viruși. Ganglionii limfatici, care sunt prezenți în tot corpul, servesc drept filtre pentru lichidul limfatic."

În plus, sistemul limfatic menține nivelul fluidelor din organism și transportă substanțele nutritive din intestine către fluxul sanguin, potrivit Cleveland Clinic.

"Canalele limfatice sunt, de asemenea, locul în care organismul scapă de bacterii, viruși și chiar de celulele canceroase", spune Marisa Weiss, MD, fondator și director medical al Breastcancer.org. "Ganglionii limfatici de la subsuoară filtrează acest "gunoi" - similar cu modul în care coșul de filtrare care acoperă scurgerea chiuvetei prinde părul și resturile pentru a le împiedica să se scurgă pe țeavă. Apoi, sistemul tău imunitar atacă tot ce se află în ganglionii limfatici care nu ar trebui să fie acolo."

 

Așadar, ar putea un sutien cu o sârmă rigidă și strâmtă să obstrucționeze trecerea critică a fluidului către ganglionii limfatici?

 

"Oamenii sunt îngrijorați de faptul că fluidul limfatic ar putea rămâne blocat în sân", spune Dr. Weiss. "Și dacă corpul tău se marinează într-un fluid nesănătos care conține celule anormale sau deșeuri, atunci, în timp, ar putea afecta sânul și provoca probleme precum cancerul."

 

Un studiu realizat în septembrie 2014 în Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention a stabilit că niciun aspect al purtării sutienului - inclusiv mărimea cupei, numărul de ore pe zi purtate și, da, dacă sutienul avea sau nu armătură - nu a fost asociat cu un risc crescut de cancer, potrivit livestrong.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel