Strănutul, ce se întâmplă dacă te abții. Efectele pot fi mortale

Data publicării:
Sursa foto: pexels, autor Andrea Piacquadio
Descriere foto: Sursa foto: pexels, autor Andrea Piacquadio

Strănutul este un mecanism normal prin care elimini anumite particule din nas. Dar ce se poate întâmpla dacă te abții să strănuți.

Strănutul este unul dintre modurile prin care corpul se menține în siguranță, pentru că îi transmite creierului că un obiect trebuie eliminat din nas. pornește din sistemul nervos. Traseul semnalului până la creier poate să difere și de aceea oamenii strănută în moduri unice. Este o reacție a sistemului imunitar, care astfel elimină bacteriile și virusurile.

Corpul tău te face să strănuţi atunci când simte ceva în nas care nu ar trebui să fie acolo. Aceasta poate include bacterii, murdărie, praf, mucegai, polen, sau fum. Nasul tău s-ar putea să se simtă gâdilat sau inconfortabil, iar la scurt timp după aceea, vei strănuta.

Strănutul te ajută să nu te îmbolnăvești sau să te accidentezi de diferitele tipuri de lucruri care ți-ar putea intra în nas. Oamenii de știință spun că strănutul ajută la "resetarea" setărilor din nas la normal.

Strănutul, ce se întâmplă dacă te abții

S-ar putea să fii tentat să te abții de la un strănut atunci când ești într-un loc aglomerat, când vorbești cu o altă persoană sau în alte situații în care a fi nevoit să strănuţi pare nepotrivit. Dar cercetările sugerează că reprimarea unui strănut ar putea fi periculoasă pentru sănătatea ta, uneori provocând complicații grave, potrivit Healthline.

În plus, toată lumea strănută. Este complet normal și acceptabil - atâta timp cât vă acoperiți gura.

Reprimarea unui strănut, pericole

Strănutul este o activitate puternică: Un strănut poate propulsa picături de mucus din nas la o rată de până la 100 de mile pe oră!

De ce sunt strănuturile atât de puternice? Este vorba despre presiune. Când strănuţi, corpul tău produce presiune în sistemul respirator. Aceasta include sinusurile, cavitatea nazală, și în jos în gât în plămâni.

Reprimarea unui strănut crește foarte mult presiunea în interiorul sistemului respirator la un nivel de aproximativ 5 până la 24 de ori mai mare decât cel cauzat de strănutul în sine. Experții spun că menținerea acestei presiuni suplimentare în interiorul corpului poate provoca potențiale leziuni, care pot fi grave. Unele dintre aceste leziuni includ:

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel