Sticlele de plastic reutilizabile, posibil PERICULOASE! Eliberează sute de substanțe chimice în apă. STUDIU

Data publicării:
Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Vincent Ghilione
Descriere foto: Imagine cu rol ilustrativ, foto Unsplash/ Vincent Ghilione

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au găsit descoperit sute de substanțe chimice diferite în apa de la robinet stocată în sticle de plastic reutilizabile. Câteva dintre aceste substanțe sunt dăunătoare pentru sănătatea umană, fiind vorba, de exemplu, de perturbatori endocrini și insecticide, atrag atenția cercetătorii.

Ați experimentat vreodată gustul ciudat al apei după ce a stat o vreme într-o sticlă de plastic reutilizabilă? Se pare că există un motiv solid, dar îngrijorător pentru acest lucru. Doi chimiști de la Universitatea din Copenhaga au studiat ce substanțe chimice sunt eliberate în lichide de tipuri populare de sticle reutilizabile din plastic moale. Rezultatele studiului au fost o surpriză foarte neplăcută!

Perturbatori endocrini și insecticide!
„Am fost surprinși de cantitatea mare de substanțe chimice pe care le-am găsit în apă după 24 de ore de stat în aceste sticle. Au fost sute de substanțe în apă - inclusiv substanțe niciodată găsite până acum în plastic, precum și substanțe care sunt potențial dăunătoare pentru sănătate. După spălarea la un ciclu în mașină de spălat vase, au găsit câteva mii (de substanțe, n.r.)”, spune Jan H. Christensen, profesor de chimie analitică a mediului la Departamentul de științe a plantelor și a mediului al Universității din Copenhaga.

Rezultatele studiului sunt publicate în revista științifică Journal of Hazardous Materials (link direct studiu).

Profesorul Christensen și colega de cercetare Selina Tisler au detectat peste 400 de substanțe diferite emise din plasticul sticlei și peste 3.500 de substanțe derivate din săpunul de spălat vase. O mare parte dintre acestea sunt substanțe necunoscute pe care cercetătorii nu le-au identificat încă. Dar chiar și dintre substanțele chimice identificate, toxicitatea a cel puțin 70% dintre rămâne necunoscută.

Foto-inițiatorii se numără printre substanțele toxice găsite în apă care îi îngrijorează pe cercetători. Se știe că aceștia au efecte potențial dăunătoare asupra sănătății organismelor, cum ar fi perturbatori endocrini și cancerigeni. În plus, cercetătorii au descoperit o varietate de dedurizatori de plastic, antioxidanți și agenți de eliberare utilizați la fabricarea plasticului, precum și dietiltoluamidă (DEET), un insecticid folosit în mod obișnuit ca substanța activă din spray-ul pentru țânțari.

 

Citește continuarea pe DCMEDICAL. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel