Spencer Silver, unul dintre ce doi inventatori ai notiţelor adezive Post-it, a murit la 80 de ani

Data publicării:
Spencer Silver, sursa foto 3M.com
Descriere foto: Spencer Silver, sursa foto 3M.com

Chimistul american Spencer Silver, unul dintre cei doi inventatori ai notiţelor adezive Post-it, a murit sâmbăta trecută la vârsta de 80 de ani în casa lui din St. Paul. 

Silver a fost creatorul adezivului folosit pentru popularele notiţe, iar colegul său de la 3M, Art Fry, a avut ideea să-l aplice pe o bandă unor foiţe de hârtie pentru a le putea ataşa astfel temporar la documente sau pe alte suprafeţe.

 

Fry a creat primul Post-it (marca înregistrată de 3M) în 1974, pentru a fixa semnul de carte la imnul bisericesc pe care îl intona în timpul slujbelor religioase.

 

Fry a observat că un coleg de la 3M, Spencer Silver, a dezvoltat un adeziv suficient de puternic pentru a se lipi de suprafeţe, fără să lase reziduuri. El a luat puţin adeziv şi l-a aplicat de-a lungul marginii unei bucăţi de hârtie pentru a-şi marca astfel pagina cu imnuri.

 

Spencer Silver, care a fost supus unui transplant de inimă în urmă cu 27 de ani, a suferit un episod de tahicardie ventriculară şi a decedat pe 8 mai.

 

Născut în 1941 la San Antonio (Texas), Silver şi-a luat licenţa în 1962 în chimie la Universitatea de Stat din Arizona. În 1966, a primit doctoratul în chimie organică la Universitatea din Colorado. În 1967, a devenit chimist senior pentru laboratoarele centrale de cercetare 3M, specializate în tehnologia adezivilor.

 

Silver a fost totodată şi un pictor desăvârşit şi a primit peste 20 de brevete americane, notează Agerpres. 

 

Arthur Fry, co-inventatorul Post-it alături de Silver, are în prezent 89 de ani.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel