Spălatul pe mâini, greșelile pe care le facem. La ce trebuie să fim atenți

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Nathan Dumlao
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Nathan Dumlao

Spălatul pe mâini este o activitate care ne-a intrat în rutina zilnică. Chiar și așa cu toții comitem greșeli atunci când ne spălăm pe mâini.

Spălatul pe mâini poate fi greșit realizat de cele mai multe ori. Într-un studiu Journal of Environmental Health, doar 5% dintre participanți s-au spălat pe mâini suficient de mult după ce au folosit baia. Mai mult, 23% nu au folosit săpun, iar 10% nu s-au obosit deloc să se spele pe mâini.

Spălatul pe mâini într-un mod corect este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a preveni răspândirea germenilor, în special în timpul sezonului rece și gripal. Citiți mai departe pentru a descoperi care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le faceți atunci când vă spălați pe mâini.

Spălatul pe mâini, ocazional

Săriți peste spălarea mâinilor ocazional. Faptul că nu te speli pe mâini după ce ai folosit baia nu este ok. Decizia ta de a pleca fără să te speli înseamnă că riști să te îmbolnăvești. Germenii, precum și bacteriile pe care le-ai luat de la încuietoarea ușii, spălătorul de toaletă și alte suprafețe pot ajunge mult mai ușor în organismul tău dacă nu te-ai spălat pe mâini.

 

Faptul că nu te speli pe mâini le permite acestor germeni și bacteria să se lipească, iar asta e o veste proastă dacă vrei să previi îmbolnăvirea.

"Pielea formează o barieră frumoasă între noi și bacterii-uri. Dar suprafețele mucoaselor, cum ar fi ochii, gura și organele genitale, sunt mai poroase, astfel încât germenii să poată fi aspirați", spune Aileen Marty, MD, profesor de boli infecțioase la Florida Internaţional University din Miami.

Asta înseamnă că orice germeni pot persista și se pot răspândi dacă atingeți o altă zonă poroasă, în special gura - ca să nu mai vorbim că pot fi trecuți la o altă persoană care vine în contact cu mâinile murdare. Luați în considerare acest lucru: Persoană obișnuită își atinge fața de 16 ori pe oră, spune dr. Charles Gerba, microbiolog la Universitatea din Arizona.

Dacă nu o faci deja, ar trebui să te speli și pe mâini înainte de a mânca sau de a pregăti o masă, astfel încât nici mâncarea să nu se contamineze, arată Health. 

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel