Carmen Brumă a explicat ce ar fi de preferat să alegem în pragul sărbătorilor dintre șorici și cozonac.
Doar câteva zile ne mai despart până la sărbătorile de iarnă. Mesele vor fi bogate și nu vom știi ce să alegem, mai mult unele persoane deja se întreabă pentru ce să opteze dintre deliciile tradiționale. Suntem tentați să ne delectăm din toate bunătățile şi există un risc să punem câteva kilograme în plus în această perioadă. De asemenea, după masă suntem ispitiți și de ceva dulce, cum ar fi cozonacul, plin cu de toate, fiind desertul favorit în cadrul meselor de Craciun, însă, specialiștii spun că nu este cea mai bună alegere din punct de vedere al aportului de calorii.
Carmen Brumă a subliniat că, deși mulți consideră cozonacul o alegere mai sănătoasă decât șoriciul, realitatea este cu totul alta.
„Am făcut o postare cu un cozonac și scris o fată ceva de genul: «Ei, lasă că mai bine mănânci o felie de cozonac decât șorici!» și mi-am dat seama că asta e percepția generală, dar realitatea nu e asta.
În realitate, mai bine niște șorici decât o felie de cozonac. Mai bine, dacă vorbim din punct de vedere al controlului glicemiei și din punct de vedere al îngrășatului, al acumulării de kilograme.
Deci mai bine mâncăm șorici care și din punct de vedere caloric cred că e tot cam pe acolo, pentru că 100 de grame de șorici au 500 și ceva de calorii, iar o felie de cozonac, din aceea cu ciocolată, nuci, rahat, cu de toate, tot pe la 500 de calorii ajunge, poate chiar mai mult", a spus Carmen Brumă pe rețelele sociale.
Citește și: Cel mai mare dușman al dietei. Carmen Brumă, avertisment: „Grijă mare, fără el, dacă vrei să slăbești”
Carmen Brumă a explicat că șoriciul este o alegerea favorabilă din punct de vedere al controlului glicemiei. Mai mult, din punct de vedere caloric, șoriciul și cozonacul sunt echivalente, dar șoriciul oferă o senzație de sațietate mai mare. De asemenea, specialista spune că acesta reprezintă o sursă bogată de proteine și colagen, aducând beneficii suplimentare pentru sănătate.
„Așa că, din punct de vedere caloric, ar fi la fel, dar din punct de vedere al impactului glicemic, situația este net favorabilă șoriciului care are grăsime vreo 35-40 de grame, are o cantitate foarte mare de proteină, peste 60 de grame de proteină la suta de grame și are foarte mult colagen. Șoriciul este o sursă naturală, alimentară, foarte bună de colagen, doar că nu poți să-l mănânci zilnic.
Șoriciul nu are deloc carbohidrați, are zero carbohidrați, pe când în cazul cozonacului, practic, avem doar carbohidrați. Așa că, dacă vorbim din acest punct de vedere, e preferabil să mănânci șorici, de fapt, 30 de grame de șorici. Cam asta ar fi porția corectă.
Șoriciul îți va da o senzație de sațietate mai mare care va persista pe parcursul zilei, spre deosebire de bucata de cozonac care îți provoacă un vârf glicemic, urmat de o scădere bruscă a glicemiei care se traduce, la nivelul senzațiilor corporale, printr-o nevoie de a mânca din nou tot ceva dulce. Zahărul cere zahăr, pe scurt", a mai precizat Carmen Brumă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News