Sistemul intern care ține bolile la distanță. Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan: ”Este cel care ne încarcă de energie”

Data publicării:
Captură video: YouTube/Fain & Simplu cu Mihai Morar
Descriere foto: Captură video: YouTube/Fain & Simplu cu Mihai Morar

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan a vorbit despre sistemul intern care ne apără de boli. 

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan, medic primar Neurologie, medic psihiatru, doctor în medicină și doctor în științe medicale, șeful catedrei de Neurologie la Spitalul Militar Central până în anul 2005 și șeful Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică din cadrul Universității "Titu Maiorescu" până în anul 2016, a vorbit despre sistemul parasimpatic al organismului, care are un rol important în atenuarea stresului, factor cauzator al accidentelor vasculare și al infarctului.

Sistemul intern care ține bolile la distanță

„Sistemul simpatic este cel consumptiv, deci intervine în stres și solicitare. sistemul parasimpatic este cel care ne încarcă de energie. În meditație, noi încărcăm acest sistem prin mecanismul mitocondriilor. Mai mult decât atât, sistemul parasimpatic este modul de apărare împotriva îmbolnăvirii. În momentul în care suntem epuizați, suntem foarte vulnerabili la boli. În momentul în care ne scădem vibrația, iar vibrația virusurilor de exemplu, este mai mare decât vibrația noastră, devenim vulnerabili pentru că de fapt, ne scade și imunitatea, capacitatea noastră de apărare față de virusuri.

Eu am predat cursuri de medicină orientală și am avut întotdeauna grijă să discut de acest raport, yin și yiang, simpatic și parasimpatic în care ce consumi în sistemul simpatic trebuie să ai grijă să refaci, să recuperezi prin sistemul parasimpatic. Trăim într-o epocă foarte alertă, solicitantă și trebuie să facem foarte multe lucruri. De aceea, ni se pare că timpul nostru este foarte scurt. Când eram mici, ni se părea că timpul este foarte lung, pentru că totul era nou și creierul se implica. Acum, nu ne mai impresionează noutatea și vrem să facem totul cât mai repede. Iar timpul pare mai scurt pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut.

Așa că trebuie să ne moderăm activitatea, să găsim soluții pentru a împăca toate lucrurile. În primul rând, trebuie să ne gândim la sănătate. Am tot spus: este o știință să trăim, dar și o artă. Trebuie să avem un echilibru în toate. Pascal zicea: niciun exces, nici în bine, nici în rău. S-a făcut o analiză la Harvard despre oamenii care fac accidente vasculare sau infarct la vârstă tânără și despre cauzele acestora. Și s-a demonstrat că toți trecuseră printr-un stres puternic înainte de acest episod grav. Așa că în toate trebuie să păstrăm un echilibru și să evităm stresul, pe cât posibil” a explicat prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan într-un interviu pentru CSID.

Gândurile care ne scurtează viața 

„Dacă în fiecare clipă te gândești cât mai ai până la final, nu faci nimic în viața asta. Intri în decepție, depresie dezamăgire. Dacă ceva ne îmbătrânește foarte rapid este depresia, tristețea și frica, de fapt, prin frică a fost stăpânită de către dictator lumea.

Te înspăimântă și spune că dacă ești împotriva ei te execută, dispari și atunci omul de frică se supune, dar asta nu este modalitatea în care un om poate să și dirijeze viața. Viața nu trebuie gestionată de frică și de tristețe. Așadar, în fiecare zi trebuie să te comporți ca și cum viața ta ar fi veșnică, ca și cum ar fi fără sfârșit.

Nu gândi la final. Cine știe finalul? Nimeni. De ce să ne gândim la el? Oricum va fi, dar continuarea este una mult mai fericită.

Eu am prezentat o carte unei actrițe, Corina Chiriac. Artiștii pun tot felul de întrebări, fac tot felul de ședințe. A întrebat o mătușă plecată dincolo 'Cum e acolo?', iar răspunsul a fost 'Draga mea, e bine, dar îți dau un sfat: nu te grăbi”, a spus medicul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin Dulcan, la podcastul "Fain & Simplu cu Mihai Morar".



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel