Siropul de păpădie - delicios şi sănătos

Data publicării:
Păpădie, foto Unsplash/ autor: Viridi Green
Descriere foto: Păpădie, foto Unsplash/ autor: Viridi Green

Bunica Maria din satul Chiriacu din judeţul Giurgiu are o reţetă pe care o pregăteşte în fiecare primăvară cu mult drag pentru nepoţi - siropul de păpădie, care, pe cât este de gustos, pe atât este de sănătos.

Femeia de 76 de ani are o nepoată, aflată pe băncile şcolii, şi un nepot student, pe care îi aşteaptă cu bucurie în vizită în vacanţa de Paşte.

Bunica se pregăteşte intens pentru momentul reîntâlnirii şi le-a pregătit nepoţilor o surpriză dulce şi răcoroasă pe care o păstrează într-o sticlă la beci - un sirop delicios de păpădie.

''Printre primele flori care apar primăvara pe câmpiile largi din jurul casei sunt florile de păpădie. Puţini ştiu că acestea se pot prepara într-un mod atât de delicios şi sănătos. Astfel, am adunat aproximativ trei sute de flori galbene de păpădie abia înflorite la răsăritul soarelui, doar florile, fără tija acestora, le-am spălat bine în mai multe ape, le-am pus în cratiţa mea specială cu pereţi groşi în care prepar dulceaţa pentru a nu se lipi, am adăugat cam 750 de grame de zahăr şi am lăsat la macerat toată noaptea. Dimineaţa am obţinut o compoziţie de flori de păpădie cu un sirop de culoare aurie pe care l-am pus la fiert la foc mic cu o cană de apă. După 30 - 40 de minute de fiert şi în care amestec foarte des pentru a-i observa consistenţa, culoarea, mirosul şi gustul, siropul a căpătat o consistenţă apropiată de a mierii îndoită cu apă. În acest moment opresc focul şi las preparatul la răcit'', a dezvăluit reţeta ei bunica Maria, potrivit Agerpres. 

După aproximativ o oră preparatul este strecurat printr-o sită fină sau un tifon şi depozitat în sticle închise la culoare în beci.

''Din cantităţile folosite de această dată am obţinut aproximativ 750 de mililitri de sirop. Din acest sirop, se pune o cantitate de aproximativ 20 până la 30 de mililitri într-un pahar şi se adaugă sifon şi câteva picături de lămâie'', precizează femeia.

Iar sucul obţinut este şi delicios şi sănătos, ne spune bunica Maria, pentru că siropul de păpădie este bun pentru digestie, elimină grăsimile şi toxinele din ficat şi ajută la întărirea sistemului imunitar. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel