Sindromul Hubris sau al orgoliului. Cum te afectează funcția. Cine sunt politicienii care suferă de ”boala puterii”

Data actualizării: | Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

Sindromul Hubris este asociat cu excesul de putere, iar simptomele se reduc de obicei atunci când individul nu mai deține această putere.

Sindromul Hubris a fost descris pentru prima dată de fostul politician David Owen și psihiatrul Jonathan Davidson. Este asociat cu excesul de putere, iar simptomele se reduc de obicei atunci când individul nu mai deține această putere.

Persoanele care suferă de sindromul Hubris își schimbă personalitățile atunci când se află în funcții de conducere. Acest lucru se poate întâmpla în afaceri, politică sau în orice alt domeniu în care există ierarhii. De fapt, persoanele cu sindrom Hubris afișează mândrie extremă, încredere excesivă în sine și dispreț total față de ceilalți. Aceste trăsături de caracter duc la comportamente impulsive și adesea distructive.

Nicio dovadă nu indică o explicație neuroștiințifică a sindromului orgoliului. Cu alte cuvinte, creierul unei persoane cu sindromul Hubris nu prezintă modificări fiziologice. Sindromul Hubris nu este o tulburare în sine și nici nu este un subtip de tulburare de personalitate narcisistă. În schimb, se manifestă în poziții de putere excesivă și nu se dezvoltă la fel ca o tulburare de personalitate, arată Exploring Your Mind.


Sindromul orgoliului și puterea

Termenul de orgoliu este un concept grecesc care înseamnă "exces". Este opusul sobrietății și moderației. Grecii au descris o persoană orgolioasă ca fiind excesiv de mândră și cineva care i-a tratat pe alții cu insolență și dispreț. Astfel, persoana devine plăcerea de a folosi puterea lor în acest fel.

David Owen, ministru al Partidului Laburist al lui James Callaghan, și psihiatrul Jonathan Davidson au cercetat sindromul Hubris.  

Owen susține că oamenii consideră adesea sindromul Hubris o prelungire naturală (sau cel puțin oarecum așteptată) a încrederii și ambiției pe care oricine dorește să o aibă. În timp ce mulți cred că aroganța este adesea o trăsătură nefericită în lideri, ei cred, de asemenea, că un anumit nivel de aroganță este pur și simplu prețul pe care trebuie să-l plătiți pentru o conducere excelentă.

Puterea este un drog puternic și nu toți liderii au un caracter suficient de puternic pentru a o contracara. Acest lucru necesită o combinație de bun simț, umor, decență și scepticism. Cinismul este, de asemenea, important pentru că vă ajută să vedeți puterea pentru ceea ce este: o oportunitate privilegiată de a influența și de a determina adesea rezultatul situațiilor care se întâmplă în jurul vostru.

Citește continuarea pe DC Medical.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel