Sindromul „fricii de singurătate”, explicat de Lidia Fecioru: E crunt, se întâmplă în jurul nostru și ar fi bine să observăm aceste lucruri

Data actualizării: | Data publicării:
Lidia Fecioru, foto Facebook
Descriere foto: Lidia Fecioru, foto Facebook

Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a atins un subiect delicat în aceste zile: frica de singurătate, un sindrom agravat în perioada pandemiei, care poate deveni extrem de periculos.

Invitată în platoul emisiunii „Adevăruri ascunse”, de la Antena 3, Lidia Fecioru a vorbit despre frica de singurătate. 


"Perioada asta, de când a început pandemia, foarte multă lume a simţit la nivel psihologic, o lovitură destul de grea. Nu cred că a existat cineva care a mers într-o veselie în această perioadă şi nu a simţit-o ca pe o povară, ca pe o stare uşoară de fobie, de claustrofobie,  de stres, de nervozitate. Cred că toţi o percepem, cu siguranţă, mai ales că atâta lume se zbate în pragul sărăciei. Nu ştiu unde creşte economia. Aş plăti mulţi bani să ştiu unde creşte economia. Declaraţiile sunt uluitoare.

Chiar dacă tu acasă într-un fel îţi creezi un spaţiu, încerci să te înconjori de lucruri frumoase, de oameni minunaţi, chiar dacă te simţi singur. De aici simţim că se manifestă. Încercăm să intrăm foarte mult pe reţelele de socializare.

Intrând pe reţelele de socializare, noi acolo, de foarte multe ori întâlnim oameni -contrarioşi le spun eu, care tot timpul au de comentat ceva, nu contează despre ce. Obligatoriu negativ și au tendința de intra în polemică”, a explicat Lidia Fecioru la Antena 3. 


Bioenergoterapeutul spune că încearcă să limiteze timpul petrecut pe rețelele de socializare cât mai mult. De asemenea, atrage atenția asupra riscurilor la care ne expunem atunci când interacționăm cu diverse persoane, discutăm în contradictoriu sau ne încărcăm cu energia lor negativă. 

Eu în perioada asta pun doar emisiunile pe Facebook, în rest nu duc niciunfel fel de discuție, pentru că vreau să mențin capul în ordine, nu vreau să mă cert cu nimeni. Cel care împroașcă cu noroi se murdărește pe mâini, la tine e posibil ca noroiul să nu ajungă. El pe mâini s-a murdărit. Eu nu vreau să dau mâna cu oamenii cu mâinile murdare (...) Eu cred că oamenii sunt nevorbiți, foarte mulți și acolo ei își varsă tot of-ul.

Nu te pune în gură cu omul care vezi că insistă în ceva, pentru că te trage la nivelul lui și te bate cu amele tale. Nu are sens să intrați în polemică, încercați să ignorați lucrurile acestea și să vedeți că oamenii au tendința să vadă în ceilalți exact cu ce sunt plini ei. Accentuează în celălalt ceea ce are el în interiorul lui.

Dacă el are furie, va căuta furia în celălalt. Dacă el e plin de supărare și necaz, va căuta supărare și necaz în celălalt cu care intră în conversație, nu numai pe rețelele de socializare. Va încerca să găsească oameni care gândesc la fel, cu același mod de gândire.

Mai avem tendința să dăm multe telefoane decât primim. De foarte multe ori suntem disponibili pentru toată lumea. Facem această greșeală, nu spunem nu, din dorința de a avea oameni în jurul nostru (...) Trebuie să încercăm să spunem nu. Se întâmplă să îți dai seama că tu nu ai prieteni, că ai numai oameni care te folosesc, care știu că tu ești la îndemână oricui, oricând, că nu o să refuzi niciodată, că ești omul potrivit la locul potrivit. Această stare se manifestă diferit, de la o persoană la cealalta”, a mai spus bioenergoterapeutul. 

Singurătatea agravează depresia

Lidia Fecioru a povestit cazul unei cunoștințe care, după ce a stat 2 săptămâni în carantină, deși avusese o formă ușoară de covid, s-a aruncat de la balcon, pe fondul unei depresii agravate de singurătate.


Am o cunoştinţă care după ce a făcut boala (n.r. COVID-19), a trecut foarte bine prin boală, a stat în carantină două săptămâni şi din cauza singurătăţii, fiind IT-ist, un băiat excepţional, şi cuminte şi bun, foarte sufletist, s-a aruncat de la balcon. Este în comă la Spitalul Universitar. Mă rog la Dumnezeu să îl scape şi să trăiască. Asta înseamnă depresia. Îmi pare rău că sora lui a trecut printr-o perioadă de depresie şi el a venit cu ea la mine. Suntem vecini de scară. I-am făcut tratament şi a trecut peste chestia asta. Când a fost el în depresie, nu a mai fost nimeni lângă el. De abia s-a însurat, abia și-a luat casă, adică o chestie frumoasă. Nu avea niciun motiv. Însurat de doi ani de zile, tânăr, frumos (...) Și soția muncea foarte mult. Singurătatea asta care l-a blocat în casă, nu a mai putut să treacă peste pragul acesta. Nu a putut gestiona forma aceasta de stres.

E crunt, se întâmplă în jurul nostru și ar fi bine să observăm aceste lucruri. A fi atenți în jurul nostru, nu ne costă nimic", a mai spus Lidia Fecioru.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel