Simptomele cancerului de piele. La ce trebuie să fim atenți. Dr. Oana Spânu: „Ne deranjează că apare o leziune cutanată”

Data publicării:
Oana Spânu, captură YouTube/ Fain&Simplu
Descriere foto: Oana Spânu, captură YouTube/ Fain&Simplu

Dr. Oana Spânu a dezvăluit cum apare cancerul de piele, dar și la ce simptome trebuie să fim atenți. 

Dr. Oana Spânu a fost invitată în cadrul podcastului „Fain & Simplu”, cu Mihai Morar, acolo unde a vorbit despre apariția cancerului de piele. Medicul susține că, mai mult de cinci arsuri solare , din primii 18-20 de ani, ne crește riscul de a dezvolta cancerul de piele.

Dr. Oana Spânu: „Este cea mai frecventă formă de cancer”

„Studiile spun că, mai mult de cinci arsuri solare, din primii 18-20 de ani, ne crește riscul de a dezvolta cancerul de piele. În SUA este foarte bine documentat acest registru al pacienților cu cancer de piele, în timpul vieții, până în vârsta de 70 de ani, unul din patru persoane dezvoltă un cancer cutanat. Este cea mai frecventă formă de cancer, însă nu este cel mai agresiv. Cele mai multe dintre cancerele de piele sunt carcinoamele, care apar în urma componenței genetice, în urma arsurilor solare repetate, de-a lungul vieții. Forma mai rară este melanomul, dar mai agresivă și cu potențial letal.  Atunci când faci insolație, deja te afli într-o zonă de arsură solară severă. În momentul în care pielea pielea ta începe să devină roșie, să te usture, să te mănânce, care poate fi și la 10 sau 15 minute după expunerea solară, înseamnă că ne confruntăm cu arsură solară”, a declarat Oana Spânu, în cadrul podcastului menționat mai sus. 

Simptomele cancerului de piele

Medicul susține că trebuie să fim atenți la toate modificările care au loc la nivelul pielii. Totodată, aceasta atrage un semn de alarmă cu privire la cei care au alunițe. 

„De obicei, ne deranjează la nivelul suprafeței pielii, pe zonele mai expuse, adică față, urechi, în cazul bărbaților, și la nivelul scalpului, pe brațe, pe membrele inferioare, pe gambe. Ne deranjează că apare o leziune cutanată, o formațiune care poate fi mai colorată, o pată, poate să apară o aluniță nouă sau poate să fie o aluniță veche care începe să-și modifice culoarea, devine mai închisă sau prezintă două, trei nuanțe de maro, poate să înceapă să mănânce, să usture, poate să sângereze, să ulcereze. Cel mai des sunt întâlnite la vârstele înaintate, dar poate să apară și la copii. Există forme foarte rare de malanom care apar la copii, strict cu o componentă genetică”, a mai spus medicul. 

Care sunt cele mai predispuse persoane la cancerul de piele

„Cel mai important este să știm că persoanele cu risc sunt persoanele cu pielea mai deschisă la culoare, cu alunițe multe sau cu un istoric familial de cancer de piele. În momentul în care apar astfel de modificări va trebui să ne prezentăm la medicul dermatolog, care poate să efectueze un diagnostic, atât clinic, cu ochiul liber, foarte rapid, dar și cu ajutorul inteligenței artificiale, adică dermatoscopia, adică este un examen non-invaziv unde noi, medicii, putem să vedem mai bine leziunea. Leziunea tumorală, adică leziunea incipientă, până să ajungă în stadiul de tumoră, poate să parcurgă undeva într-un an, cinci, sau șase”, a mai spus Oana Spânu. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel