Și tu mănânci astfel de cartofi? Atenție: De azi mai bine renunți la ei. Sunt un pericol pentru sănătate

Data publicării:
Fotografie de la R Khalil: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ferma-activita-i-agricole-agricultura-mancare-775707/
Descriere foto: Fotografie de la R Khalil: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ferma-activita-i-agricole-agricultura-mancare-775707/

Chiar dacă în general sunt un aliment complet sigur, cartofii conțin un tip de toxină naturală care, dacă se acumulează, ar putea provoca un pericol pentru sănătate.

Cartofii sunt un aliment delicios, nutritiv și versatil specific bucătăriei: fie că sunt prăjiți, piure sau copți, aceștia sunt delicioși în toate formele lor și ne permit să preparăm cele mai diverse feluri de mâncare.

 

În plus, cartofii au multe beneficii pentru sănătate deoarece sunt bogați în fibre, vitamine și minerale. Cu toate acestea, și chiar dacă în general sunt alimente complet sigure, conțin un tip de toxină naturală care, dacă se acumulează în exces, ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate.

În mod specific, cartofii conțin două tipuri de glicoalcaloizi, ambele toxine naturale, numite solanină și chaconină. Cu toate că o concentrație normală a acestor toxine nu este periculoasă, excesul lor poate cauza probleme de sănătate.

 

Conform specialistului Diana M. Pei, solanina și chaconina pot provoca simptome precum greață, dureri abdominale, mișcări intestinale neregulate, diaree, dureri de cap, confuzie mentală, roșeață sau febră. În plus, OCU (Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor) a avertizat și cu privire la riscul pentru sănătate asociat consumului de cartofi cu muguri, adică ceea ce numim cartofi încolțiți.

 

Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi încolțiți

 

 

Chiar dacă glicoalcaloizii se găsesc în întreaga plantă de cartof, concentrația lor cea mai mare se găsește în frunze, flori, coaja verde și muguri. Astfel, apariția mugurilor în cartoful nostru înseamnă că nivelurile de toxine sunt prea mari și acesta nu mai este sigur pentru consum.

Alți factori precum temperatura scăzută de depozitare sau expunerea la lumină puternică pot, de asemenea, să crească conținutul acestor toxine. Trebuie să ținem cont că gătitul cartofilor, fie la cuptor, fierți, prăjiți sau în cuptorul cu microunde, nu elimină glicoalcaloizii.

Un exces de culoare verde în coaja cartofului poate fi, de asemenea, un indicator al unui conținut ridicat de toxine și, prin urmare, că acesta nu mai este potrivit pentru consum. Dacă atunci când luăm cartoful, coaja are o nuanță verzuie sau prezintă muguri, cel mai bine ar fi să îndepărtăm mugurii sau să aruncăm întregul cartof, în funcție de gravitate, conform 20min.es.

 

Sfaturi pentru prevenirea problemelor de sănătate:

 

Cumpărați cartofii puțin înainte de a-i găti.

Verificați bine cartofii în căutarea mugurilor și a cojilor verzi.

Păstrați cartofii într-un loc răcoros și întunecat.

Îndepărtați coaja înainte de a-i consuma. Dacă aveți dubii, aruncați-i la gunoi.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel