Sfinții Mihail și Gavriil. Tradiții și obiceiuri pentru ziua de 8 noiembrie

Data publicării:
Sfinții Mihail și Gavriil
Descriere foto: Sfinții Mihail și Gavriil

Ziua de 8 noiembrie are o însemnătate foarte mare pentru creștini, care îi sărbătoresc pe Sfinții Mihail și Gavriil.

Sfinții Mihail și Gavriil se sărbătoresc în fiecare an pe data de 8 noiembrie, fiind  una dintre cele mai mari sărbători pentru creștini. În țara noastră, există extrem de multe biserici care sărbătoresc hramul Sfinţilor Arhangheli, dar sunt și mii de români care poartă numele celor doi sfinți și care astăzi își sărbătoresc ziua de nume. Așadar, această sărbătoare cu o însemnătate mare pentru creștine vine și cu o serie de tradiții și obiceiuri, pe care toată lumea trebuie să le respecte, pentru a avea sănătate și liniște tot anul.

Mesaje de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Cele mai frumoase urări pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihai și Gavriil

Potrivit tradiției, în această zi sfântă, de la primele ore ale dimineții, creștinii merg în număr cât mai mare la biserică și duc tot felul de bucate, care, după ce sunt sfințite, sunt date de pomană pentru sufletele celor adormiți.

Conform bisericii, astăzi creștinii nu au voie să lucreze. Tradiția spune că cei care vor trece peste acest lucru se vor chinui mult înainte de moarte. 

Tot de ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este bine să aprinzi o lumânare, pentru a avea lumină pe cealaltă lume. De asemenea, poți aprinde o lumânare și pentru cei plecați de pe această lume. 

În anumite zone ale țării, astăzi se coace o turtă de grâu, care este numită „turta areților” (berbecilor) și care asigură sau nu faptul că în primăvara ce urmează toate oile o să aibă miei. Această tură era făcută pe timpuri de către ciobani și aruncată în țarcul oilor. Dacă aceasta pica cu fața în sus, era semn bun, dacă nu, era semn că oile nu vor avea prea mulți miei, spre deloc. 

Rugăciune de Sfinții Mihail și Gavril

O, Sfintilor Arhangheli Mihaile si Gavriile, cei ce sunteti nebiruiti aparatori crestinilor, cu zidurile rugaciunilor voastre oprind toate loviturile vrajmasilor nostri nevazuti, dati-ne noua mana de ajutor ca sa ne ridicam din groapa patimilor.

Ca unii ce va indulciti neincetat de vederea fetei dumnezeiesti si pururea inconjurati pamantul, ca sa pliniti voile Stapanului, nu ne treceti cu vederea nici pe noi cei ce am alunecat prin pacat si cerem prin voi sa ni se dea mare mila, ca sa biruim toate necazurile acestei vieti. ei ce aduceti neincetat tamaia laudelor ingeresti Celui Ce este Mireasma Raiului faceti pomenire si de noi, cei ce nu mai avem indrazneala a ne ruga Ziditorului pentru multimea pacatelor noastre.

Ca cei ce stati inaintea Domnului, gata spre auzirea dumnezeiestilor cuvinte ale voii Sale, plecati urechea si auziti si suspinurile inimilor noastre, a celor ce suntem cuprinsi de legaturile durerii. Ca niste milostivi slujitori ai Celui Milostiv mijlociti pentru noi mantuirea sufletelor si impartasirea din izvorul dumnezeiestilor daruri.

Stingeti sagetile ispitelor celor pornite asupra noastra si sub acoperamantul pacii ne primiti pe noi, cei tulburati de viforul necazurilor.

Sub aripile rugaciunilor voastre ne ocrotiti pe noi, cei ce alergam la mijlocirea voastra si indreptati pasii gandurilor noastre pe caile intelepciunii, ca impreuna cu voi sa aducem Treimii Celei de viata Facatoare cantarea cea intreit sfanta ca pe o jertfa a nimicniciei noastre. Mijlociti pentru noi adapare din izvoarele pocaintei si din raurile gandurilor smerite, ca trecand fara tulburare marea acestei vieti sa aducem Ziditorului lauda, iar voi multumirea cuvenita: Slava Ţie, Stapane Preasfinte, Cel Ce ne trimiti noua ocrotitori pe ingerii Tai, ca sa starpeasca neghinele patimilor si sa sadeasca in inimile noastre florile gandurilor luminate!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel