Sfinții Împărați Constantin și Elena. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă

Data publicării:
Sfinții Constantin și Elena, sursa foto doxologia.ro
Descriere foto: Sfinții Constantin și Elena, sursa foto doxologia.ro

Pe 21 mai sunt prăznuiți Sfinții Constantin și Elena. Ce nu ai voie să facă credincioșii în această zi de mare sărbătoare?

Sfântul Constantin s-a nascut pe 27 februarie 272, in cetatea Naissus. A fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. Acesta a fost proclamat împărat, după moartea tatălui său, potrivit creștinortodox.ro. 


Înaintea luptei pe care Constantin o avea cu fiul împăratului Maximian, acesta a văzut o cruce luminoasă pe cer cu inscripția „prin acest semn vei învinge”. În vis i s-a arătat Hristos, care îl îndemna să pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin a ieșit învingător din luptă. 


Având în vedere ajutorul primit din partea lui Dumnezeu, Constantin oprește prigoana împotriva creștinilor și dăruiește libertate creștinilor în imperiu, prin Edictul de la Milan din anul 313.


Împărateasa Elena este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost răstignit Hristos. Aceasta a zidit foarte multe biserici, precum Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe altele. 


Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă?


De Sfinții Constantin și Elena este bine să aduci în casă trei bujori îmbobociți, pentru a avea parte tot anul de voie bună și liniște în familie. 


În această zi sfântă nu este bine să faci treabă prin curte. Nu ai voie să lucrezi pământul, să dai cu sapa sau să smulgi ierpurile. 
Se spune că pe data de 21 mai, păsările își învață puii să zboare. 

Podgorenii respectă această zi sfântă și au grijă să nu muncească, deoarece se spune că graurii le vor distruge strugurii. 


În popor oamenii spuneau că până în această zi trebuie semănat porumbul, ovăzul şi meiul, pentru că altfel plantele se vor usca. 


Pentru a se apăra de duhurile rele, țăranii aprindeau în trecut un foc mare și stăteau în jurul lui. Prin acest foc treceau și oile, pentru a fi ferite de rele pe tot timpul anului. 


De Sfinții Constantin și Elena, femeile obișnuiai să tămâie și să stropească casa cu aghiazmă, pentru a alunga spiritele rele. 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel