Sfinții 40 de Mucenici - 9 martie 2023. Semnificații, tradiții și obiceiuri

Data publicării:
Mucenici. Captură video Youtube/ JamilaCuisine
Descriere foto: Mucenici. Captură video Youtube/ JamilaCuisine

Astăzi îi sărbătorim pe Sfinții Mucenici.

Sfinţii 40 de mucenici, pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 9 martie, erau ostaşi şi făceau parte dintr-un corp de armată staţionat în Sevastia, din provincia Armenia Inferior.

În timpul împăratului Liciniu (308-324), când au suferit chinuri şi moartea şi aceşti 40 de Sfinţi mucenici, s-au dezlănţuit în imperiu persecuţii deosebit de dure împotriva creştinilor.

"Într-acel timp li se poruncea creştinilor, care se aflau în cetele ostăşeşti, să aducă jertfă diavolilor. Şi erau în ceata lui Agricolae, în părţile Capadociei, nişte ostaşi, patruzeci la număr, care, de asemenea, slujeau într-o dregătorie ostăşească şi aveau dreapta credinţă în Hristos Dumnezeu, fiind bărbaţi tari şi nebiruiţi în războaie, iar în dumnezeieştile Scripturi foarte iscusiţi". (Vieţile Sfinţilor)

Sfinţii Mucenici au fost îndemnaţi de comandantul lor să aducă jertfe şi să se închine zeilor romani şi aşa cum şi-au arătat vitejia şi curajul în războaie, cu acelaşi cuget şi determinare să se supună legilor imperiale şi să jertfească idolilor. Militarii, răspunzând mai marelui lor, au spus: "Dacă pentru împăratul cel pământesc ne-am luptat în războaie şi am biruit pe vrăjmaşi, precum singur mărturiseşti, ticălosule, cu atât mai vârtos ne vom nevoi pentru Împăratul cel fără de moarte şi vom birui a ta răutate şi al tău vicleşug". ("Vieţile Sfinţilor")

Cei 40 de ostaşi erau bărbaţi puternici, cunoscuţi pentru curajul lor pe câmpul de luptă. Despre aceasta mărturisea însuşi Agricola, comandantul acelui corp de oaste, care din toată inima sa spunea: "Câţi ostaşi are împăratul vostru, nu sunt asemenea vouă întru nimic, nici întru înţelepciune, nici întru tărie, nici întru frumuseţe, nici aşa de iubiţi nu-mi sunt mie ca voi". (Vieţile Sfinţilor)

Sfinţii nu s-au lăsat însă înduplecaţi nici de cuvintele înşelătoare şi nici de îngrozirile comandantului, mărturisind cu tărie credinţa în Hristos, rugându-se spre a fi şi mai mult întăriţi de Dumnezeu pentru a putea suferi chinurile, rămânând uniţi.

Auzind Sfinţii Mucenici hotărârea de condamnare la moarte prin îngheţare, îmbărbătându-se unul pe altul, s-au sfătuit în ce loc doresc să li se aşeze cinstitele moaşte după ce vor lua cununa muceniciei.

La îndemnul celor mai viteji dintre ei, Meletie, 'ostaşul lui Hristos', împreună cu alţi doi, a scris o scrisoare de mărturisire şi de îndemnare către fraţii lor de acasă. Scrisoarea s-a păstrat până astăzi sub numele de "Testamentul Sfinţilor 40 de martiri ai lui Hristos, care s-au săvârşit în Sevastia". ("Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an", arhimandrit Cleopa Ilie, 1996)

Guvernatorul provinciei împreună cu comandantul au decis ca toţi cei patruzeci de ostaşi să fie duşi legaţi la un lac ce se afla lângă cetatea Sevastiei, căci era iarnă, ger cumplit şi vânt mare. Mărturisitorii au fost dezbrăcaţi şi aruncaţi în mijlocul apei, iar la marginea lacului era ridicată o baie, pentru ca dacă vreunul din mucenici, slăbind de ger, ar voi să se plece la închinarea la idoli, să iasă din apă şi să se încălzească în acea baie caldă.

Lăsându-se noaptea, frigul s-a întărit şi mai mult, iar trupurile sfinţilor îngheţau de ger. Atunci unul dintre ei, neputând să mai rabde, s-a despărţit din acea sfântă ceată şi a alergat la baie. Dar când şi-a atins piciorul de pragul acelei băi calde, îndată a căzut mort.

Văzându-l pe fugar, sfinţii aflaţi în mijlocul apei se rugau: "Acum Acelaşi eşti, Doamne, Cel ce ai ascultat rugăciunile lui Iacob, când fugea de certarea lui Isav, fratele său; Cel ce ai ajutat lui Iosif şi l-ai izbăvit din primejdie; Cel ce ai auzit pe Moise care a dat semne şi minuni în Egipt împotriva lui Faraon şi a poporului său şi a despărţit marea şi pe poporul Tău l-a scos în pustie; Cel ce ai ascultat pe Sfinţii Tăi Apostoli, ascultă-ne şi pe noi, Doamne, ca să nu ne înece viforul apei, nici să ne înghită adâncul, că am sărăcit foarte. Ajută-ne, Dumnezeule, Mântuitorul nostru, că am stat în adâncul apei şi ni s-au udat picioarele în sângele nostru; uşurează-ne de sarcină şi alinează iuţimea văzduhului, Doamne, Dumnezeul nostru, că spre Tine nădăjduim, ca să nu ne ruşinăm şi să cunoască toţi că ne-am mântuit, strigând către Tine". (Vieţile Sfinţilor)

După miezul nopţii a strălucit o lumină ca soarele, atât de caldă, ca în vremea secerişului, care a izgonit gerul, iar gheaţa a topit-o şi a încălzit apa. Iar ostaşii cei ce erau puşi de pază erau cuprinşi de somn, numai comandantul închisorii nu dormea. El, auzind pe sfinţi rugându-se lui Dumnezeu, se gândea cum cel ce scăpase la baie s-a topit îndată ca ceara de căldură, iar ceilalţi, petrecând în ger atât de mare, sunt încă vii.

Atunci acesta a deşteptat străjerii şi, dezbrăcându-se de hainele sale, a sărit în apă, strigând cu mare glas că şi el este creştin, împlinind astfel numărul cel dintâi.

Pentru că în zori au fost scoşi vii din lac, s-a poruncit o execuţie cumplită, să le fie zdrobite fluierele picioarelor şi să fie lăsaţi să-şi dea sufletele, toţi martirii au trecut astfel la Domnul, notează Agerpres.

 

 

Semnificația mucenicilor

Tradiția spune că în ziua mucenicilor se încheie zilele de iarnă ale Babei Dochia și se instalează zilele călduroase ale Moșilor.

Tot astăzi, tradiția spune că trebuie să bei 40 sau 44 de pahare cu vin pentru că, după tradiția geto-dacica au fost 44 de mucenici, adică zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie.

Gospodinele fac pe 8 martie, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de sfințișori. Aceștia au forma de 8 în Moldova și se coc din aluat de cozonac, peste care se presoară miere și nucă. În Dobrogea și Muntenia, mucenicii sunt mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, care simbolizează lacul în care au fost aruncați mucenicii.

Rețetă de mucenici moldovenești de post. Siropul SECRET al lui Vlăduț de la "Neatza cu Răzvan și Dani"

Ingrediente:

500 g faină25 g drojdie proaspăt7 g drojdie uscată70 ml ulei100 g zahăr260 ml lapte de soialapte de vacă/apă1 vârf cuțit sare1 linguriță plină de coajă de portocală rasăcca 100 – 150 g nucă măcinată4-5 linguri miere

Mod de preparare:

Punem făina într-un vas, iar în centrul ei adăugam drojdia dizolvată în laptele sau apa calduță, uleiul, zahărul și coaja rasă de portocală. Frământăm până când aluatul prinde consistență, apoi adăugăm un vârf de cuțit de sare și frământăm până obținem un aluat elastic. Acoperim aluatul și îl lăsăm la dospit, într-un loc cald, până își dublează volumul.

Formăm șnururi lungi și nu foarte subțiri de aluat, din care formăm ulterior mucenici în forma de 8. Punem mucenicii de post în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm o distanță de câțiva cm între ei.

Lăsăm mucenicii moldovenești de post la crescut o oră, acoperiți cu un șervet, într-un loc călduț, apoi îi ungem cu puțin lapte de soia sau apă calduță.

Coacem mucenicii în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 15-20 minute.

Secretul siropului PERFECT

"Urmează siropul și siropul trebuie să fie foarte, foarte aromat. Pentru sirop aveți nevoie de un kg de zahăr, circa 600-700 de grame de apă. Lăsați-l să fiarbă aproximativ 15 minute, dați-l jos de pe foc, iar apoi adăugați coajă de portocală, coajă de lămâie și un pic de aromă de vanilie. Astfel, în momentul când veți trece sfințișorii prin acest sirop se vor aromatiza foarte, foarte bine. În plus, mai aveți nevoie de miere, asta pe final, pentru că aceștia trebuie glazurați cu miere. Este foarte important să aveți o miere parfumată. V-aș recomanda o miere de tei." a spus Vlăduț în cadrul emisiunii "Neatza cu Răzvan și Dani", difuzată pe Antena 1.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel