Sfântul Vasile, tradiții și obiceiuri. Cât de important este să mergem la slujbă, în această zi sfântă. Părintele Florin Ioniță explică: „Alungă duhul necurat”/ EXCLUSIV

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Parohia Bratila de Jos, facebook
EXCLUSIV
Descriere foto: Sursa foto: Parohia Bratila de Jos, facebook

Părintele Florin Ioniță, preot paroh al Parohiei Brătila de Jos, a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, importanța slujbei în ziua de Sfântul Vasile, dar și tradițiile din această zi sfântă. 

Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în fiecare an la data de 1 ianuarie. Episcop de Cezareea, este unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe. Este considerat unul dintre cei mai mari teologi creştini, „păzitor de duhuri rele”.

Cât de important este să mergem la slujbă, în această zi sfântă

Părintele Florin Ioniță, preot paroh al Parohiei Brătila de Jos, județul Bacău, a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, importanța slujbei în ziua de Sfântul Vasile Cel Mare, dar și ce putere are asupra creștinilor. 

„În primul rând, slujba de trecere în anul următor este prezidată de Liturghia Sfântului Vasile, care se oficiază de zece ori în tot anul liturigic și, într-adevăr, în prima zi a noului an săvârșim liturghia Sfântului Vasile Cel Mare. Sfântul Vasile Cel Mare rămâne un sfânt al canonului, dar și a al dragostei de mântuire al omului pentru că, pe lângă activitatea socială pe care el a făcut-o ca și ierarh, a apărat dreapta credință prin rânduiala pe care a scris-o, dar mai ales a apărat pe om. El este unul din cei care au scris rugăciunile de alungare a duhurilor necurate. La un moment dat, omul nu mai are putere în fața duhului necurat, fiind și păcătos și mai slăbit, neputincios, iar el a făcut moliftele Sfântului Vasile, pe care preotul, după un post aspru și o rânduială bine stabilită, după ce face Sfânta Liturghie, citește moliftele Sfântului Vasile. Această lucrare dumnezeiască, Sfânta Liturghie și moliftele Sfântului Vasile, sunt așteptarea creștinilor. Mulți vin la Sânta Liturghie și la Sfânta slujbă, așteptând aceste mari molifte ale Sfântului Vasile Cel Mare, prin care se alungă duhul necurat, toate răutățile, toate suferințele, o să fie dezlegat de neputință, de tot ce este legat de o slăbiciune, chiar și sufletească, dar și trupească. ”, a declarat părintele paroh, Florin Ioniță, în exclusivitate pentru Spectacola. 

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile Cel Mare

Părintele Florin Ioniță a dezvăluit și care sunt tradițiile din această zi sfântă. 

„La noi la sate, mai ales în partea Moldovei sunt tradițiile vechi, cu căluțul, cu jianul. Creștinii primesc copiii și se bucură că la poarta lor vine cineva să-l urle, să spună plugușorul, vin rândurile cu lăutari. Acum 30 de ani, când veneau rândurile de bărbați și cântau și era și capra în mijloc, cel care trebuia să se căsătorească o invita pe fata acelei familii în mijloc și dansa cu ea. Dacă dansa cu ea știa tot satul că în anul respectiv vor avea o nuntă în sat. S-au mai pierdut din tradiții și din rânduială, dar ele totuși sunt vii și ne bucurăm dacă, pe parcurs, copiii duc aceste tradiții mult mai departe. 

Într-o lume, Vasile Cel Mare trebuia să definească, alături de alți sfinți părinți, credința și unicitatea bisericii lui Hristos. Întotdeauna Sfântul Vasile Cel Mare a fost iubitor de cele sfinte. Mărturisirile lui, teologia, gândirea lui nu s-au pierdut, pentru că, în tradițiile de Anul Nou, când copiii merg prin sat, ei nu mai merg mascați. Ei știu că a te masca, a fi urât înseamnă a-l închipui pe necurat. Copiii țin la tradiția sfântă și curată. Tocmai și din lucrarea Sfântului Vasile Cel Mare, iubitor de biserică și de cele sfinte. ”, ne-a mai spus părintele Florin Ioniță. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel