Sfânta Treime 2022, sărbătoare mare pentru creștini. Tradiții și obiceiuri care se respectă în a doua zi de Rusalii

Data publicării:
Captură video youtube/ Marius Dan Sfart
Descriere foto: Captură video youtube/ Marius Dan Sfart

Astăzi creștinii sărbătoresc Sfânta Treime sau a doua zi de Rusalii. 

Sfânta Treime este sărbătoarea care are loc a doua zi după Rusalii, adică după Pogorârea Sfântului Duh. Astăzi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Duhul Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi. Tocmai datorită însemnătății sale importante, ziua de astăzi este zi liberă legal. Sărbătoarea Sfintei Treimi mai este cunoscută și ca Lunea Sfântului Duh.

Sfânta Treime sau Cincizecimea, sărbătorită a doua zi după Rusalii

Sfânta Treime înfățișează pe Dumnezeu Tatăl, pe Dumnezeu Fiul și pe Sfântul Duh ca pe un singur Dumnezeu. 

Praznicul Sfintei Treimi a fost aşezat a doua zi după Pogorârea Sfântului Duh, când se descoperă oamenilor şi a treia Persoană a Preasfintei Treimi, Sfântul Duh, pentru a arăta că mântuirea oamenilor este lucrarea lui Dumnezeu, Unul după fiinţă, dar care are trei feţe sau ipostasuri, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt.

Dogma despre Treimea dumnezeirii este fundamentală şi are implicaţii asupra întregii învăţături creştine, Duhul Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi, care a fost dăruit comunităţii apostolice primare, a înzestrat Biserica cu tot ceea ce era necesar organismului creştin: propovăduirea Evangheliei, Sfintele Taine, harismele, diaconia.
Existenţa istorică şi orice acţiune sacramentală depind de la întemeierea Bisericii de invocarea Duhului Sfânt.

Învăţătura despre Sfânta Treime este greu de înţeles, spune arhimandritul Cleopa Ilie, dar este spre folosul nostru să înţelegem câte ceva.

Este absolut necesar să cunoaştem despre Sfânta Treime cât este cu putinţă omului. Dar oricât am învăţa, nu-i destul căci nici îngerii, nici heruvimii, nici serafimii nu pot dogmatisi şi teologhisi despre Preasfânta Treime, însă toţi suntem datori să învăţăm cât putem, arăta părintele Cleopa.

În privinţa ipostasurilor Preasfintei Treimi, părintele Cleopa îl citează pe Sfântul Vasile cel Mare, care zice: "un curcubeu care se formează din razele puternice ale soarelui, ce cad asupra unui nor care e plin de apă şi de rouă, dă la iveală o mulţime de culori; dar noi vedem că aceste culori se deosebesc, una fiind galbenă, alta albastră, alta roşie, alta portocalie, dar niciodată nu putem înţelege unde se unesc ele şi de unde până unde ţine galbenul, de unde până unde portocaliul sau verdele; aşa se înţeleg şi ipostasurile Sfintei Treimi: ele se unesc şi se pare că se amestecă. Dar nu, nu se amestecă, ci păstrează fiecare însuşirea sa. Dar fiinţa este una. Şi noi nu putem pricepe cât sunt de unite; ştim doar atâta: că sunt unite, dar nu se amestecă, şi se împart, dar fără să se despartă după fiinţă".

O imagine a Sfintei Treimi suntem noi oamenii care avem minte, cuvânt şi duh, căci suntem creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.

Creştinul este şi trebuie să fie permanent un locaş al Presfintei Treimi. Tatăl se sălăşluieşte mai ales în voinţa noastră. Iisus Hristos Cuvântul se odihneşte în mintea noastră. Iar Duhul Sfânt, pe Care Îl primim la botez, se odihneşte în inima noastră, arată părintele Cleopa Ilie, notează Agerpres.


Tradiții și obiceiuri de Sfânta Treime

În această zi sfântă, creștinii obișnuiesc să meargă la Biserică și să dea de pomană celor aflați la nevoie. 

În unele zone din țară, oamenii obișnuiesc să poarte la sân frunze de nuc, leuștean, usturoi și pelin pentru ca ielele să nu îi pocească.

Tot în a doua zi de Rusalii, oamenii de la sate obișnuiesc să le ceară preoților să le sfințească pământurile, ca acestea să aducă roade tot anul și să fie ferite de catastrofe. Totuși, astăzi nu trebuie lucrat pământul, pentru că ielele te pot pedepsi. 

În această zi nu este bine nici să te cerți cu cineva sau să intri în vie. De asemenea, nu trebuie să faci treburi gospodărești, adică să calci, să speli rufe. Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel