Serialul Friends - Prietenii Tăi a fost cenzurat. Au dispărut părţi bune din dialog

Data publicării:
Fotografie creată de JESHOOTS.com, de la Pexels
Descriere foto: Fotografie creată de JESHOOTS.com, de la Pexels

Friends - Prietenii Tăi a revenit pe platformele de streaming din China, dar serialul a fost cenzurat. Cel puţin asta transmit fanii. 

Revenirea mult aşteptată vineri a seriei cult "Friends" din anii 1990 pe site-urile de streaming chineze a fost perturbată după ce fanii au observat dispariţia oricăror referiri la relaţia unuia dintre personajele feminine cu o persoană de acelaşi sex.

Pe reţeaua de socializare Weibo, echivalentul Twitter din China, hashtag-ul "Friends cenzurat" a fost vizualizat de zeci de milioane de ori.

În vizor, modificările aduse celui de-al doilea episod al primului sezon, difuzat de platformele Bilibili, Tencent, iQiyi şi Youku.

Internauţii au reacţionat imediat



"Am descoperit că toate dialogurile care menţionau homosexualitatea lui Carol, fosta soţie a lui Ross, fuseseră tăiate. Tăierile sunt evidente", a scris un internaut al cărui mesaj a atras peste 177.000 de like-uri.

Puterea comunistă şi-a intensificat în ultimii ani cenzura asupra temelor "sensibile" precum sexualitatea, violenţa sau politica, în special în filmele importate.

Această atitudine suscită ironia unora dintre internauţi. "De ce să vorbim despre homosexualitate? Nu există aşa ceva aici, unde domneşte o eternă perfecţiune. Toată lumea e fericită sub acest guvern", a scris într-un mesaj persiflator un utilizator al platformei Weibo.

Şi criticile au fost şterse



Aceste critici au fost la rândul lor şterse de pe reţeaua de socializare, iar hashtag-ul subversiv a fost înlocuit duminică cu un altul: "De ce este Friends atât de popular".

Serialul, difuzat din 1994 până în 2004 în Statele Unite, este foarte cunoscut în China, unde milioane de persoane l-au vizionat pe DVD.

Mulţi tineri chinezi susţin că au învăţat limba engleză cu ajutorul "Friends", care a fost difuzat în streaming între 2012 şi 2013, fără a fi cenzurat.

În 2019, mai multe scene din "Bohemian Rhapsody" referitoare la sexualitatea lui Freddie Mercury, solistul formaţiei Queen, au fost la rândul lor şterse din versiunea difuzată în China.

Recent, filmul cult al lui David Fincher "Fight Club", a suscitat stupoarea cinefililor din cauza unui final trunchiat. În urma unui apel, finalul filmului a fost în cele din urmă restabilit.

Unii producători îşi asumă ei înşişi tăierea unor scene din filme sau din seriale în speranţa de a obţine autorizaţie de difuzare pe piaţa chineză. scrie Agerpres. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Florin Răvdan | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel