Serialul ''Borgen'' revine duminică pe micile ecrane după o pauză de aproape 10 ani

Data publicării:
Netflix, foto Unsplash/ autor: Freestocks
Descriere foto: Netflix, foto Unsplash/ autor: Freestocks

După o pauză de aproape zece ani, serialul TV "Borgen" revine duminică pe micile ecrane din Danemarca, înaintea lansării sale internaţionale pe Netflix în primăvara acestui an, încercând să reînnoiască succesul neaşteptat de care se bucură producţiile de ficţiune nordice.

Telespectatorii s-au despărţit de "Borgen" în 2013, atunci când eroina Birgitte Nyborg tocmai câştigase alegerile legislative, iar noul sezon o arată, după un deceniu, în funcţia de ministru de Externe într-un guvern condus de o altă femeie, cu zece ani mai tânără decât ea.

Aflată în fruntea diplomaţiei daneze, un post pe care îl viza deja încă din finalul celui de-al treilea sezon al serialului, eroina noului sezon, intitulat "Kingdom, Power and Glory", va trebui să gestioneze descoperirea unor zăcăminte de petrol în Groenlanda, un teritoriu autonom danez care consideră că acea descoperire reprezintă cheia independenţei sale.

Cel de-al patrulea sezon propune un conţinut complet reînnoit şi provenit din imaginaţia creatorului său original, Adam Price, a declarat Henriette Marielund, directoarea departamentului pentru producţii de ficţiune din cadrul televiziunii publice daneze DR, care a produs serialul "Borgen".

"De când ne-am luat la revedere de la Birgitte, multe lucruri s-au schimbat, ea este mai în vârstă, viaţa ei este diferită, copiii ei au crescut şi lumea este diferită", a declarat Henriette Marielund.

"Deşi acest sezon este orientat mai mult spre spaţiul internaţional decât precedentele sezoane, 'Borgen' rămâne un serial extrem de danez, în care regăsim foarte multe aspecte din stilul de viaţă danez", a adăugat ea.

Acesta este de altfel şi secretul succesului său, o combinaţie savantă de "hygge" - un mod de viaţă danez, care poate să pară uneori exotic după trecerea frontierelor scandinave - şi realism, cu personaje "normale", care au probleme în viaţa de zi cu zi, la fel ca toată lumea.

"'Borgen' a fost realizat pentru un public danez, iar succesul său în străinătate a reprezentat o surpriză. Însă combinaţia fină dintre scena politică, dramele personale şi peisajul media într-un context danez i-a intrigat şi fascinat pe telespectatorii străini", a declarat Eva Redvall, profesor universitar şi specialistă în ficţiuni scandinave.

"În Danemarca, 'Borgen' înseamnă o producţie de televiziune pentru toată lumea, însă în străinătate este un serial subtitrat şi de nişă", a adăugat ea.

Vândut în aproape 190 de pieţe, serialul "Borgen" a avut parte de o nouă "viaţă" odată cu lansarea primelor trei sezoane pe Netflix, o platformă de streaming care a mizat foarte mult pe producţiile scandinave.

La sfârşitul anului 2021, platforma americană propunea deja 70 de titluri nordice, dovadă a popularităţii lor constante, la 15 ani după lansarea primului sezon din serialul poliţist "The Killing".

"Ceea ce a început cu 'Wallander', 'The Killing', 'Borgen' şi 'The Bridge' s-a diversificat şi transformat apoi în genuri noi", de la comedia romantică "Home for Christmas" la producţia SF "Real Humans", a subliniat Eva Redvall.

"Netflix a ajutat la promovarea acestei diversităţi, deoarece managerii platformei au încurajat tot mai mulţi oameni să vizioneze seriale subtitrate, un fapt neobişnuit în trecut, mai ales în Marea Britanie", a adăugat ea.

Potrivit platformei americane, aproape două treimi dintre abonaţii săi din lumea întreagă au vizionat un film sau un serial nordic în 2021.

Netflix nu a anunţat deocamdată data la care cele opt episoade din noul sezon al serialului "Borgen" vor deveni disponibile pe platforma sa, însă acest lucru se va petrece după difuzarea lor de către postul de televiziune DR.

În regatul scandinav cu 5,8 milioane de locuitori, sezoanele precedente din "Borgen" au fost vizionate de 1,6 milioane de telespectatori, notează Agerpres. 

Pentru moment, producătorii au filmat un singur sezon nou, cel de-al patrulea. "Nu ştiu încă dacă vor exista şi alte sezoane suplimentare. Acesta ar putea fi ultimul", a adăugat Henriette Marielund.Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Cinematografie


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel