Semnele subtile ale inflamației cronice care trebuie să te ducă urgent la medic

Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Mitchell Hollander
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Mitchell Hollander

Când vorbiți de inflamație, probabil că vă gândiți la durere și iritare. Și, deși acest lucru este cu siguranță adevărat adevărat, se aplică cu adevărat doar la inflamația acută (pe termen scurt). Atunci când inflamația devine cronică - ceea ce înseamnă că este în curs de desfășurare sau pe termen lung - poate provoca niște simptome surprinzător de vagi, ceea ce le face dificil de surprins și de identificat.

Ce este inflamația? 

Potrivit lui William W. Li, MD, medic și autor al cărții Eat to Beat Disease: The New Science of How Your Body Can Heal Itself Heal: The New Science of How Your Body Can Heal Itself, inflamația este adesea confundată cu ceva nedorit în organism. Cu toate acestea, este de fapt răspunsul natural al organismului la rănire sau infecție, deoarece ajută la uciderea bacteriilor dăunătoare și la "curățarea" resturilor pentru a permite vindecarea, explică el. Procesul implică eliberarea de citokine, sau proteine mici care reglează inflamația.  Această activitate de vindecare durează câteva ore sau zile înainte de a se diminua (de exemplu, umflarea temporară care apare după ce vă tăiați cu hârtia), motiv pentru care se numește inflamație acută sau de scurtă durată.

Dacă această inflamație persistă și nu dispare, ea se transformă în inflamație cronică. Acest lucru se întâmplă atunci când vindecarea nu se termină complet, determinând organismul să producă continuu citokine, spune Dr. Li. "Când sunt eliberate pe o perioadă lungă de timp - gândiți-vă la săptămâni, luni sau chiar ani - aceste citokine deteriorează organele", explică el. Acest lucru poate duce la o varietate de afecțiuni cronice, inclusiv cancer, boli inflamatorii intestinale, afecțiuni autoimune, diabet, boli de inimă, demență și multe altele, în funcție de organele implicate, spune el.

O lucrare de cercetare din Nature Medicine enumeră mai mulți factori dăunători comuni, inclusiv stilul de viață și factorii de mediu, care pot cauza sau contribui la inflamația cronică, sistemică - lucruri precum infecțiile netratate sau cronice, inactivitatea fizică, dieta inflamatorie, expunerea la poluanți toxici, sănătatea slabă a microbiomului intestinal, privarea sau întreruperea cronică a somnului și chiar izolarea socială prelungită și stresul psihologic.

Semne de inflamație cronică

Aveți în mod constant dureri

Există multe motive pentru durerile de corp, de la statul la birou toată ziua până la suprasolicitarea la ora de spinning. Dar dacă te confrunți cu dureri musculare, articulare sau corporale persistente, fără o cauză specifică, ar putea indica o inflamație cronică. Acest lucru se poate întâmpla atunci când organismul produce continuu celule inflamatorii, care atacă țesuturile și provoacă durere, potrivit Cleveland Clinic. Zonele afectate ar putea dezvolta umflături, roșeață (la persoanele cu pielea deschisă la culoare) și pierderea funcției, iar la atingere se pot simți calde, spune Dr. Ifedi.


Nu dormiți bine

Inflamația cronică poate duce, de asemenea, la oboseală și epuizare, deși cauza exactă va depinde de afecțiunea de bază, notează Dr. Ifedi, iar uneori această oboseală este legată de un alt simptom care îți perturbă somnul. De exemplu, dacă inflamația cronică vă provoacă dureri, poate fi dificil să dormiți suficient. De asemenea, durerea vă poate încurca capacitatea de a vă desfășura activitățile normale ale vieții de zi cu zi, ceea ce duce la o rezistență mai scăzută, spune Dr. Ifedi.

De reținut: În unele cazuri, inflamația cronică ar putea fi, de fapt, rezultatul unor probleme legate de somn. Potrivit revistei Frontiers in Neurology, somnul inconsistent sau de proastă calitate vă perturbă ritmul circadian, cunoscut și ca fiind ceasul intern al corpului. Acest lucru poate duce la niveluri mai ridicate de inflamație, exacerbând potențial problemele de somn enumerate mai sus. Inutil să mai spunem că inflamația și somnul sunt strâns legate, iar orice probleme care îl implică pe acesta din urmă pot indica o inflamație în curs de desfășurare.

Sunteți mult mai iritabil sau anxios decât de obicei

"Citokinele din inflamația cronică pot [afecta] creierul și neurotransmițătorii asociați cu starea de spirit și emoțiile", spune Dr. Li. De exemplu, citokinele pot da peste cap conexiunile dintre neuroni și bariera hemato-encefalică, potrivit revistei Frontiers in Psychiatry. "Inflamația cronică perturbă, de asemenea, capacitatea organismului de a dormi, [ceea ce poate duce] la afectarea dispoziției și la exacerbarea afecțiunilor de sănătate mintală", adaugă el. "Unele semne de dispoziție ale inflamației cronice includ iritabilitate, temperament scurt, anxietate, agitație, furie și depresie."

Ești frecvent bolnav

Deși inflamația cronică este asociată cu răcelile recurente, ea nu le provoacă în mod direct. În schimb, cauza care stă la baza inflamației cronice - care, din nou, poate implica o serie de afecțiuni - cuprinde adesea sistemul imunitar, crescând riscul de infecții, spune Dr. Li. În plus, trecerea de la inflamația acută la cea cronică poate perturba răspunsul imunitar (adică capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva anumitor germeni) și zdruncină funcțiile normale ale celulelor, crescând în cele din urmă riscul de infecție.


Sistemul dumneavoastră digestiv se comportă ciudat

Un alt semn ascuns al inflamației cronice este reprezentat de problemele digestive persistente. "Conținutul intestinului dumneavoastră este izolat de [restul] corpului prin intermediul unei mucoase care acționează ca un costum de neopren intern", explică Dr. Li. "Inflamația cronică din intestin poate slăbi această căptușeală, similar cu perforarea [unui] costum de neopren". Ca urmare, conținutul poate scăpa în restul corpului și poate provoca și mai multă inflamație în afara intestinului. Acest lucru poate duce la complicații gastro-intestinale, cum ar fi abcese, spune Dr. Li, precum și diaree, constipație și reflux acid, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină, potrivit realsimple.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel