Semnele care îți indică că suferi de epuizare psihică. Medicul Mihail Pautov a dezvăluit soluțiile în a nu mai fi epuizat mental

Data publicării:
Captură video: YouTube/Doctor Mihail
Descriere foto: Captură video: YouTube/Doctor Mihail

Medicul Mihail Pautov a dezvăluit câteva soluții pentru a depăși epuizarea mentală.

Epuizarea psihică, cunoscută și sub numele de oboseală mentală sau burnout, poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau ocupație. Este cauzată de stresul cronic și excesiv, precum și de suprasolicitarea mentală și emoțională constantă. Persoanele care se confruntă cu epuizarea psihică pot simți oboseală persistentă, lipsă de energie, lipsa motivației, iritabilitate crescută, dificultăți de concentrare, probleme de memorie și scăderea performanței la muncă sau în activitățile zilnice.

Factorii care pot contribui la epuizarea psihică includ suprasolicitarea la locul de muncă, presiunea socială, problemele personale, lipsa somnului, lipsa timpului liber și lipsa unui echilibru între viața personală și cea profesională. Este important să recunoaștem și să gestionăm epuizarea psihică într-o etapă incipientă pentru a preveni complicațiile pe termen lung, cum ar fi depresia, anxietatea sau alte probleme de sănătate mintală.

Pentru a face față epuizării psihice, este recomandat să acordăm atenție nevoilor noastre și să luăm măsuri pentru a reduce stresul și pentru a ne îngriji de noi înșine. Medicul Mihail Pautov oferă câteva soluții esențiale pentru a depăși epuizarea mentală.

„Creierul nostru este șeful. El ghidează ceea ce se întâmplă în funcție de situația în care tu îl expui. De fapt, tu ești șeful prin activitățile pe care le faci. Dar dacă tu îți expui creierul de dimineață la scrolling pe telefon, după aceea citit articole și știri, mers până la muncă, lucrat la muncă, pauza de masă nu este pauză, ci este de fapt o muncă continuă, pleci de la muncă și continui să lucrezi în mintea ta și ajungi acasă unde ai un mediu stresant, toate astea îți consumă bateria mult mai rapid. Ajungi cu bateria la 0 la sută în timpul zilei și după aceea de abia te târăști pe picioare”, a spus medicul Mihail Pautov pe rețelele sociale.

Te-ar putea interesa și: Siropul de tuse, periculos pentru adulți și copii. Medicul Mihail Pautov, semal de alarmă: „Ar trebui efectiv interzis”

Soluțiile în a nu mai fi epuizat mental

Medicul Mihail Pautov recomandă identificarea și eliminarea cauzelor de stres din viața cotidiană. Aceasta poate implica reducerea timpului petrecut pe telefon, gestionarea relațiilor interpersonale și stabilirea limitelor clare între muncă și viața personală. În al doilea rând, medicul sugerează organizarea timpului prin intermediul unei agende, acordând o atenție specială pauzelor și momentelor de odihnă.

„Poate unii oameni se epuizează mai rapid, dar epuizarea mentală este indusă de toate aceste activități pe care noi nu le considerăm stresante, dar ele activează sistemul nervos simpatic și sunt stresante.

În primul rând vorbim despre înlăturarea cauzei de stres. De multe ori nu poți înlătura munca, dar poți să înlături micile cauze de stres, cum ar fi telefonul dimineața, masa stresantă și așa mai departe. Caută acele lucruri care te stresează și nu sunt doar astea. Poate te stresează un coleg de la muncă. Încearcă să nu te mai întâlnești cu el sau petrece mai puțin timp cu el. Poate ai un prieten care te enervează din varii motive. Încearcă să vorbești cu el despre motivele pentru care ești enervat. Înlătură toate cauzele care creează puțin stres pe parcursul zilei.

În al doilea rând încearcă să-ți controlezi timpul printr-o agendă în care să notezi în primul rând momentele de pauză. Agenda te face conștient de faptul că timpul tău este limitat. Notează acolo orele în care o să te odihnești. Notează-ți ora aia de la cafea în care nu stai pe telefon. Notează-ți pauza de masă în care te duci să te plimbi afară și te duci să mănânci în parc”, a mai declarat medicul Mihail Pautov pe rețelele sociale. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel