Semne că pisica ta este psihopată. Ce trăsături au felinele care suferă de această problemă

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Dacă comportamentul derutant al pisicii tale te face să te gândești că ar putea fi o felină psihopată, există acum o modalitate de a afla.

Psihologii au studiat relațiile dintre mii de pisici și stăpânii lor pentru a elabora un chestionar detaliat pe care îl puteți folosi pentru a vă analiza animalul de companie.

Acesta se prezintă sub forma a 46 de afirmații, proprietarii evaluând cât de bine descrie fiecare afirmație animalul lor de companie, potrivit dailymail.co

Exemplele includ: "Pisica mea își chinuiește prada în loc să o ucidă imediat"; "Pisica mea vocalizează tare (de exemplu, miaună, urlă) fără niciun motiv aparent"; 

Rezultatele vor ajuta la măsurarea nivelului de "răutate" al pisicii - trăsături cum ar fi lipsa de empatie și agresivitatea nemiloasă -, "dezinhibiție", care reprezintă probleme de reținere comportamentală, și "îndrăzneală", care este o măsură a dominanței sociale și a nivelului scăzut de frică.

De asemenea, se măsoară nivelul de neprietenie al animalului față de oameni și față de alte animale de companie. 

Denumit CAT-Tri+, acesta este primul instrument disponibil vreodată pentru a măsura psihopatia la pisici, au declarat cercetătorii de la Universitatea Liverpool și de la Universitatea John Moores din Liverpool.

Rebecca Evans, cercetător principal, a declarat: "Credem că, la fel ca orice altă trăsătură de personalitate, psihopatia se află pe un continuum, în care unele pisici vor obține un scor mai mare decât altele. 

'Este probabil ca toate pisicile să aibă un element de psihopatie, deoarece aceasta ar fi fost odată utilă pentru strămoșii lor în ceea ce privește dobândirea de resurse, de exemplu hrană, teritoriu și oportunități de împerechere'.

 

Domnișoara Evans, psiholog la Universitatea din Liverpool, a declarat că chestionarul poate fi folosit de proprietari sau de veterinari pentru a evidenția comportamentele nedorite și pentru a aduce îmbunătățiri mediului pisicilor care să se potrivească cu caracterul lor.

Trăsăturile pe care le au pisicile psihopate sunt:

lipsa de empatie

agresiunea

insensibilă

dezinhibarea

îndrăzneala

sunt dominante în societate

au un nivel scăzut de frică

sunt neprietenoase (față de alți oameni și alte animale)



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel