Semiluna de pe unghii, diagnostic pentru anumite boli. Ce înseamnă când lipsește

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Tora Chu
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Tora Chu

Semiluna de pe unghii poate indica bolile de care suferi. Dacă sunt de o anume culoare, du-te urgent la medic.

Semiluna de pe unghii este cunoscută sub numele de lunulă. Lunula acoperă partea de jos a unghiei, chiar deasupra cuticulei. Lunula face parte din matricea unghiilor. Matricea se referă la țesutul de sub unghie. Conține nervi, limfă și vase de sânge. De asemenea, produce celulele care devin placa de unghii întărită.

Deși toată lumea are o matrice de unghii, nu toată lumea va vedea sau va avea o lunula pe fiecare unghie. Cei care au o lunulă pot observa că acestea variază în ceea ce privește aspectul.

Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre cum arată aceste jumătăți de lună, când aspectul lor ar putea fi un motiv de îngrijorare și când să vă consultați medicul.

Semiluna de pe unghii, cum arată când este sănătoasă

Lunulele sănătoase sunt de obicei de o culoare albicioasă și ocupă o mică parte din partea de jos a unghiei. Acestea sunt de obicei cele mai vizibile pe degetul mare. Este posibil să observați că acestea apar mai mici pe degetul indicator, micșorându-se treptat în dimensiune până când ajungeți la degetul mic, unde abia pot fi vizibile, potrivit Healhline.

Semiluna de pe unghii, ce înseamnă când își schimbă culoarea

Uneori, apariția lunulei sau a unghiei generale poate fi un semn al unei afecțiuni subiacente. Iată câteva dintre cele mai frecvente motive pentru lunule anormale:

Terapia cu tetraciclină

Tetraciclina este antibiotic, care este de obicei utilizată pentru a trata acneea și infecțiile pielii. Utilizarea extinsă poate face ca semiluna de pe unghii să se coloreze în galben.

Diabet

Lunula albastră poate fi un semn de diabet nediagnosticat sau necontrolat. Aceasta este o afecțiune cronică, pe tot parcursul vieții, care afectează capacitatea organismului de a controla glicemia.

Ingestia excesivă de fluor

Exesul de fluor, cum ar fi cel din pasta de dinți, poate transforma lunulele maro sau negru.

Intoxicații cu argint

Semiluna de pe unghii de culoarea albastru-gri poate fi un semn de otrăvire de argint.

Cite;te continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel