Scobitul în nas, dăunător sănătății. Poți risca infecții grave

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Brittany Colette
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Brittany Colette

Scobitul în nas nu doar că este un gest dezagrabil, dar este și periculos pentru sănătate, avertizează specialiștii.

Scobitul în nas este un obicei natural în rândul copiilor, dar se întâlnește frecvent și în rândul adulților. Oamenii de știință au cercetat elementele care contaminează mediul din casele noastre, locurile de muncă, grădinile noastre, așa că s-a format o perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă în nas atunci când este efectuat acest gest, arată Science Alert.

Mucusul, barieră împotriva virusurilor

Mucusul din nas, alături de anticorpii și enzimele sale reprezintă sistemul de apărare din prima linie al organismului împotriva infecțiilor. Cavitatea nazală are și propriul microbiom. Uneori, aceste populații naturale pot fi perturbate, ducând la diferite afecțiuni, cum ar fi rinita. Dar, în general, microbii din nas ajută la respingerea invadatorilor.

Praful, microbii și alergenii capturați în mucus sunt în cele din urmă ingerați pe măsură ce mucusul picură în gât. De obicei, aceasta nu este o problemă, dar poate exacerba expunerea mediului la anumiți contaminanți.

De exemplu, plumbul, o neurotoxină răspândită în praful casei și în solurile din grădină, pătrunde cel mai eficient în corpul copiilor prin ingestie și digestie. Așadar, puteți agrava expunerile toxice specifice mediului dacă adulmecați sau mâncați mucii în loc să-i suflați.

Zeci de mii de cicluri de respirație pe zi

În timpul celor aproximativ 22.000 de cicluri de respirație pe zi, mucusul formează un filtru biologic critic pentru a capta praful și alergenii înainte de a pătrunde în căile noastre respiratorii, acolo unde pot provoca inflamații, astm și alte probleme pulmonare pe termen lung.

Celulele din canalul nazal, numite celule caliciforme, numite după aspectul lor asemănător unei cupe, generează mucus pentru a prinde virusuri, bacterii și praf care conțin substanțe potențial dăunătoare precum plumb, azbest și polen.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel