Scandal de proporții la decernarea premiilor Oscar din acest an. Donnie Yen, la un pas să fie înlăturat din postura de prezentator

Data publicării:
Donnie Yen
Descriere foto: Donnie Yen

Zeci de mii de persoane au semnat o petiţie pentru ca actorul din Hong Kong Donnie Yen să fie înlăturat din postura de prezentator al premiilor Oscar din cauza susţinerii sale pentru guvernul chinez, informează site-ul BBC.Petiţia online a fost iniţiată de "un grup de persoane din Hong Kong" şi susţine că ultimele remarci ale actorului cu privire la protestele din Hong Kong din 2019 "încalcă spiritul libertăţii de exprimare".

Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice, ai cărei alegători stabilesc către cine merg premiile Oscar, nu a comentat încă cu privire la această petiţie.

Yen este o vedetă a filmelor de acţiune recunoscută la nivel mondial, care a atras recent controverse pentru un interviu în care a numit protestele din Hong Kong o "revoltă".

În vârstă de 59 de ani, Donnie Yen este cunoscut mai ales pentru filmele "Ip Man", o serie de filme de arte marţiale din Hong Kong, care a avut încasări de peste 400 de milioane de dolari la box office-ul mondial. Următoarea sa apariţie va fi alături de Keanu Reeves în pelicula hollywoodiană "John Wick: Chapter 4".

Petiţia - iniţiată de cunoscutul activist din Hong Kong Tong Wai Hung, susţine că invitarea lui Yen de către Academie dovedeşte "dispreţ faţă de populaţia din Hong Kong", iar prezenţa sa va "afecta imaginea şi reputaţia industriei cinematografice". Până în prezent, petiţia a strâns peste 84.000 de semnături.

Joia trecută, Yen a fost numit prezentator al celei de-a 95-a ediţii a premiilor Oscar, care va avea loc duminică la Los Angeles.

Pe moment nu se cunoaşte la ce categorie va prezenta Yen. BBC a contactat Academia pentru comentarii.

Născut în Guangzhou, China, Yen a fost crescut în Hong Kong şi s-a mutat în SUA la vârsta de 11 ani. A obţinut cetăţenia americană, dar ulterior a renunţat la ea.

Într-un interviu recent acordat GQ Hype, Yen şi-a reiterat opoziţia faţă de protestele pro-democraţie din 2019 din Hong Kong. Protestele au fost iniţial declanşate de planurile de a permite extrădarea suspecţilor de infracţiuni în China continentală, înainte de a se transforma într-o mişcare antiguvernamentală mai amplă.

"Nu a fost un protest, okay, a fost o revoltă. Nu voi sta aici să vorbesc despre cum să schimbăm părerea oamenilor", a declarat Yen.

Yen a afirmat, de asemenea, că mass-media occidentale, cum ar fi BBC şi CNN, se concentrează doar pe "poveşti negative" despre China.

La începutul acestei luni, el a participat la cele Două sesiuni de la Beijing, reuniunile anuale ale legislativului şi ale celui mai important organism politic consultativ al Chinei, în calitate de delegat din Hong Kong. La acestea participă mii de reprezentanţi din întreaga ţară.

Yen este membru al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez (CPPCC), care nu are o putere legislativă reală şi îşi atrage membri din diverse sectoare ale societăţii, notează AGERPRES.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Cristina Nacar | Categorie: International


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel