Șase cauze ale mâncărimilor din palmă. Ce afecțiuni îți semnalează corpul

Data publicării:
Foto Freepik
Descriere foto: Foto Freepik

În mod normal, vă folosiți palmele și degetele pentru a opri o mâncărime. Dar și partea inferioară a mâinilor tale poate deveni uneori ținta mânârimilor. Iată care ar putea fi cauze

Mâncărimile palmei pot avea mai multe cauze. Cele mai multe dintre ele sunt benigne și (din fericire) ușor de gestionat, dar în unele cazuri, mâncărimea ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate subiacente, spune medicul dermatolog Jeffrey Hsu, certificat de către consiliul din Chicago, potrivit Livestrong.

 


Pielea uscată

Te-ai spălat pe mâini mai mult decât de obicei sau ai petrecut timp pe vreme rece și vânt fără mănuși? Ambele vă pot usca pielea de pe mâini și vă pot lăsa palmele cu senzația de mâncărime și senzație de apăsare, spune Dr. Hsu. Dacă palmele dvs. sunt foarte uscate, ați putea observa, de asemenea, scuame, fulgi sau crăpături ale pielii. 


Eczemă 

Afecțiunile inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczema, pot apărea pe mâini și palme, provocând mâncărimi. Este ușor să confunzi problema cu un simplu caz de piele uscată, dar există diferențe. "Eczema de pe mână se poate prezenta nu doar ca mâncărime, ci și ca roșeață, cruste și inflamație", spune Dr. Hsu. De asemenea, este posibil să observați o senzație de arsură sau vezicule.

 

Alergie

Dacă mâinile tale nu par să fie de acord cu un nou săpun, detergent, loțiune sau chiar cu o bijuterie, mâncărimea ta ar putea fi cauzată de dermatita de contact. Aceste reacții alergice comune pot apărea atunci când pielea intră în contact cu o substanță iritantă, rezultând roșeață, mâncărime, arsură, edeme și umflături asemănătoare cu cele ale înțepăturii de albină.

 

Psoriazis

Dacă palmele tale au mâncărimi cu pete groase, roșii sau argintii, este posibil să te confrunți cu psoriazis. Afecțiunea, care este uneori confundată cu eczema, este o tulburare autoimună care accelerează creșterea celulelor pielii, rezultând excrescențe sau umflături cutanate ridicate și solzoase. Petele și mâncărimile pot apărea timp de săptămâni sau luni la rând, pot dispărea și pot reveni din nou, adesea ca răspuns la factori declanșatori din mediul înconjurător, conform Mayo Clinic.

 


Ați început un nou medicament

Mâncărimile pielii de pe palme sau din alte părți pot fi uneori rezultatul administrării unui nou medicament. Printre vinovații comuni se numără medicamentele pentru inimă, cum ar fi heparina, blocantele canalelor de calciu, inhibitorii ACE și beta-blocantele, precum și antibioticele, cum ar fi penicilina, conform unui studiu Medicines din septembrie 2019.


Aveți sindromul tunelului carpian

Semnele timpurii ale sindromului tunelului carpian - în cazul în care nervii din palmă devin comprimați - pot include uneori o senzație de mâncărime sau furnicături la nivelul mâinilor, încheieturilor sau antebrațelor, conform Cleveland Clinic. Pe măsură ce afecțiunea progresează, este posibil să începeți să observați și amorțeală sau durere.

 


Când trebuie să consultați un medic 

Uneori, mâncărimea persistentă a palmelor poate fi un semn al unei afecțiuni grave de sănătate subiacente, inclusiv un diabet insuficient gestionat, o boală de rinichi sau boala Crohn.

"Dacă bănuiți că mâncărimea este o complicație a diabetului, faceți o programare la un endocrinolog", spune Dr. Hsu. "În caz contrar, dacă simptomele devin severe sau durează mai mult de câteva zile, consultați un dermatolog."



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel