Sărbătoare mare pentru creștini ortodocși. Înălțarea domnului, 10 iunie 2021. Ce nu ai voie să faci astăzi

Data actualizării: | Data publicării:
Basilica.ro
Descriere foto: Basilica.ro

Pe 10 iunie 2021, ortodocșii sărbătoresc Înălțarea domnului, cunoscută și ca Ziua Eroilor. 

Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile dupa Înviere. Anul acesta creștinii o sărbătoresc pe 10 iunie. Această zi este consacrată și ca Ziua Eroilor.  În această zi de mare sărbătoare, creştinii se salută cu "Hristos S-a înălţat!" şi "Adevărat S-a înălţat!".


Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos pe pământ.


Din Sfânta Scriptură aflăm că Mântuitorul Și-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvanta S-a înălțat la cer (Luca 24, 51), în timp ce un nor L-a facut nevăzut pentru ochii lor (F.A. 1,9), notează crestinortodox.ro.


Astăzi, oamenii trebuie să dea pomană celor adormiți, să curețe mormintele, să aprindă lumânări și să meargă la Biserică pentru a pomeni sufletele celor plecați dintre noi. 


Se spune că la naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, în grajdurile lui Crăciun, unde a fost găzduită Maica Domnului, boii au fost blânzi, însă caii au au fost neliniștiți. Iar Maica Domnului le-ar fi spus să nu fie sătui decât o dată pe an, în joia din săptămâna a şasea după Sfintele Paşti, perioadă denumită și „Paştele Cailor".


Înălțarea Domnului - Ziua Eroilor


Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată drept Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Astăzi sunt pomeniți toți eroii români căzuți pe câmpurile de luptă. 


Tradiţii și obiceiuri de Înălţarea Domnului


Se spune că cei care mor în această zi de mare sărbătoare ajung direct în rai. Cerurile sunt deschise între sărbătoarea Paștelui și cea a Înălțării domnului. 


Femeile nu au voie să dea cu împrumut sare și foc, astfel toată casa nu va avea liniște, iar vacile nu vor mai da lapte.


Se dă de pomană pentru morţi, mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu. Este ultima zi când se mai pot mânca ouă roşii.


În această zi se sfințesc plantele de leac, iar oamenii își leagă la brâu frunze de nuc, deoarece se spune că și Mântuitorul ar fi avut frunze de nuc la brâu când S-a Înâlțat la ceruri. 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel