Sărbătoare 1 octombrie 2021: Ce nu este bine să faci în această zi mare

Data publicării:
Sărbătoare, sursa pixabay
Descriere foto: Sărbătoare, sursa pixabay

În prima zi a lunii octombrie, românii ortodocși din lumea întreagă sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox 2021. În această zi de sărbătoare este interzis să faci anumite lucru pentru a te feri de boli și necazuri.

Pe data de 1 octombrie, Biserica Ortodoxă o cinstește  pe Maica Domnului. Este vorba de arătarea Maicii Domnului care a avut loc în Biserica din Vlaherne. Maica Domnului a apărut la primele ore ale dimineții, la ora 4:00, înaintea poporului care se ruga pentru salvarea cetății asediate.

Maica Sfântă a ținut Sfântul Acoperământ peste capetele credincioșilor și s-a rugat împreună cu aceștia. La scurt timp, Maica Domnului a fost înconjurată de apostoli, sfinți și mucenici. Acest eveniment ne amintește că Maica Domnului este alături de noi în momentele grele ale vieții.

 

Ce nu ai voie sa faci de Acoperământul Maicii Domnului

În această zi de sărbătoare nu este bine să faci anumite lucru pentru a te feri de boli și de necazuri. Astfe că, românii păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile aceseti zile.

Astăzi, credincioșii țin post pentru a se feri de boli, supărări și înec. De asemenea, în această zi nu se mănâncă dulce. În schimb, se poate consuma pește.

Se spune că astăzi este bine să îți cinstești oaspeții care îți trec pragul cu plăcinte cu dovleac sau mere.

Nu este bine să îți tai părul în această zi, să îl arzi sau să îl arunci pentru că ar putea fi luat de vrăjitoare pentru farmece. 

Nu este bine să coși în această zi sau să dai cu mătura sau să faci treabă la câmp.

Nu este bine să speli în această zi.

În unele zone ale țării se spune că fetele care se aranjează în această zi vor avea parte de o căsnicie frumoasă și lungă.

Fermierii își stropesc vitele cu apă sfințită, pe 1 octombrie și morții sunt pomeniți. Se dau de pomană plăcinte și tot felul de bucate tradiționale.

 

Rugăciuni de Acoperământul Maicii Domnului

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel