Săptămâna Patimilor- Vinerea Mare: Ce semnifică această zi și ce slujbă se va citi la denii

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Vinerea Mare reprezintă o zi cu o mare încărcătură emoțională pentru toți creștinii.

Vinerea Mare este una dintre cele mai importante zile din viața unui creștin. Astăzi, Iisus Hristos a fost răstignit, iar înainte de a fi urcat pe cruce a fost bătut cu urzici, iar gura i-a fost udată cu oțet, tocmai din acest motiv, tradiția interzice oamenilor să consume în Vinerea Patimilor aceste două alimente. 

"În Joia Patimilor ne-am reamintit la denie, citind cele 12 Evanghelii și am văzut acolo ce înseamnă să fii o victimă a unui proces nedrept. Să fii judecat, să fii condamnat la moarte, să nu ai dreptul să te aperi, pentru că vedem în exemplul Mântuitorului un exemplu suprem de răbdare, un exemplu suprem de stăpânire de sine. Este bine să învățăm în această perioadă grea să vorbim mai puțin, să simțim mai mult, să iertăm mai mult, să fim implicați în comunitatea din care facem parte.

Ne apropiem de răstignirea Domnului, care primește cu foarte multă răbdare toate acuzațiile, trece peste ele. Mântuitorul nu a greșit cu nimic, este un miel adus spre înjunghiere, fără păcate. Noi, toți, în această perioadă trecem prin forte multe lucruri și nu mai avem răbdare. Îi cerem lui Dumnezeu să facă minuni, dar la El nu venim o listă, ci trebuie să ne întrebăm și ce dăm în schimb.", a declarat preotul Gabriel Cazacu, în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani, de pe Antena 1.

Astăzi, la denii, se cântă Prohodul

"Hristos moare astăzi, e Vinerea Mare și îl ducem la groapă. Tot ceea ce avea să se spună, s-a spus despre Hristos, până astăzi. Singura lege pe care Hristos a adus-o nouă este legea iubirii, citită în prima Evanghelie din Joia Mare. Toate acele evanghelii ne pregătesc pentru astăzi: ziua de prohodire, înmormântarea Mântuitorului." a continuat teologul Cătălin Ionuț Bârsa.

Ce semnifică Sfântul Aer din Vinerea Mare

"Dimineața se citesc ceasurile împărătești, sunt niște rugăciuni, iar la slujba de seară se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Aer, care e imortalizat pe acea pânză și înseamnă coborârea de pe cruce a Mântuitorului, după care coborârea Lui în mormânt. În seara din Marea Vineri se cântă slujba Prohodului Mântuitorului, după care se înconjoară biserica cu Sfântul Aer și se fac 6 opriri. La a șaptea se revine în fața ușii bisericii.

Cele 5 zile sunt cele mai importante din Săptămâna Patimilor. Sâmbăta Mare este zi de adâncă tăcere, de post, de rugăciune, de liniște, pentru că Mântuitorul este deja pus în mormânt.", a spus preotul Ioan Bucă, pentru Spectacola.

Preotul Gabriel Cazacu, sfat pentru creștini

"Haideți să încercăm ca de această Înviere să fim mai buni,  de acest Paște să se întâmple această revoluție în sufletele noastre și oamenii să accepte această Înviere și să se împace cu cine sunt certați și să meargă la biserică, dar nu ca la un spectacol. Astăzi este cea mai importantă denie: Prohodul Domnului. Haideți să cântăm și să lăudăm împreună sfintele pătimirilor ale Domnului Iisus Hristos.", a mai adăugat părintele Gabriel Cazacu.

Citește și: Săptămâna Patimilor. Ce semnifică DENIILE și de ce este bine să participăm la slujbe, în Săptămâna Mare



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel