Săptămâna Patimilor - Marțea Mare: Ce nu ai voie să faci. Singurul lucru interzis

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Aaron Burden
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Aaron Burden

Săptămâna Patimilor - Marțea Mare: Ce nu ai voie să faci. Singurul lucru interzis. În a doua zi din Săptămâna Mare, există câteva lucruri de care ar trebui să ții cont. Iată ce nu ai voie să faci.

Săptămâna Patimilor - Marțea Mare: Ce nu ai voie să faci. Singurul lucru interzis

În Marțea Mare din Săptămâna Patimilor, există câteva tradiții de care ar trebui să ții cont. Gospodinele trebuie să dea cu mătura, să șteargă praful, să aspire, să spele geamurile și să facă restul treburilor prin gospodărie. De miercuri, ele nu mai au voie nici să spele, nici să calce. Această zi este și ultima în care gospodarii mai pot face munci agricole.

Începând cu Marțea Mare, bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să-și ajute nevestele la treburile din gospodărie, mai ales că este vorba despre munci grele, solicitante. În această zi, de exemplu, se mătură curțile, se curăță șurile, se repară și se vopsesc gardurile, se cară gunoiul, iar șanțurile sunt curățate de noroi și nămol. Cei care respectă această tradiție întocmai vor avea parte de un an plin de noroc și le va merge foarte bine.

În Marțea Mare, în anumite zone ale țării credincioșii respectă un ritual străvechi: se spală pe corp pentru a seca bolile.

În unele zone ale țării, ziua de marți este numită Marțea Încheiată. În această zi nu se sparg nuci, tradiția spunând că, dacă spargi nuci, nu ai parte de miezul de nucă, pentru că acestea ar fi cumva "încheiate", adică greu de decojit.

Pilda celor zece fecioare

În Marţea Mare din Săptămâna Patimilor Domnului, Sfinţii Părinţi au rânduit să se citească Pilda celor zece fecioare. Această pildă ne prezintă zece fecioare, cinci "înţelepte" şi cinci "neînţelepte", care se pregătesc pentru nuntă. În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănata unei nunţi. Hristos se numeşte pe sine "mire", iar Apostolii poartă numele de "prietenii mirelui". Mireasa lui Hristos este Biserica.

În această pildă, Împărăţia cerurilor este asemănată cu zece fecioare care, luându-şi candelele, au ieşit în întâmpinarea mirelui. Menţionăm că la evrei există obiceiul ca la căsătorie, mirele să meargă în casa miresei, unde era aşteptat de ea şi de prietenele ei. De aici se pleca spre casă mirelui, iar acolo se organiza ospăţul de nuntă.

Citește continuarea pe DC NEWS



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel