Moșii de Florii 2023, zi de mare sărbătoare. Ce nu ai voie să faci în Sâmbăta lui Lazăr

Data publicării:
foto Wikipedia
Descriere foto: foto Wikipedia

Cunoscută și drept Sâmbăta lui Lazăr, ziua de 8 aprilie reprezintă Moșii de Florii.

Conform Calendarului Ortodox, la data de 8 aprilie 2023 are loc Sâmbăta lui Lazăr.  În această zi, Biserica face pomenirea învierii lui Lazăr de către Domnul Iisus Hristos, înfăptuită în Betania. Data acestei sâmbete este deci una schimbătoare de la un an la altul, în funcție de data Paștilor - mai precis opt zile înainte de aceasta. Evanghelistul Ioan relatează că, în ajunul intrării Sale în Ierusalim, cu câteva zile înainte de Patimile Sale, Mântuitorul Iisus Hristos a venit în Betania, chemat fiind de surorile lui Lazăr (prieten al lui Iisus), Marta și Maria, în casa cărora Iisus a fost găzduit de mai multe ori pe timpul activității sale publice. Lazăr era bolnav, așa că surorile au trimis după Iisus, ca să vină în casa lor și să-l vindece. Dar Lazăr a murit până la venirea lui Iisus, și așa are loc marea minune a învierii lui Lazăr, care, deși mort de patru zile și depus în mormânt, este readus la viață de către Mântuitor. Atunci mulți dintre evreii care se găseau acolo au crezut în El,   potrivit ro.orthotoxwiki.org

Tradiții la Sâmbăta lui Lazăr

În calendarul creștin ortodox este dezlegare la vin și ulei, asta pentru că sunt prăznuite Sfintele Mucenite Agapi, Hionia și Irina.

Credincioșii merg la biserica pentru a participa la slujba specială care se ține în această zi. Se citesc evangheliile despre Învierea lui Lazăr și se face o rugăciune specială pentru cei trecuți în lumea de dincolo.

În alte zone ale României, oamenii petrec timp acasă și pregătesc mâncăruri tradiționale. Un astfel de fel de mâncare este "colțunași cu varză", care este un preparat tradițional românesc ce se servește în această zi.

În unele locuri, oamenii fac turtă dulce în forma unui trup de om pentru a marca învierea lui Lazăr. Aceste turte dulci sunt împărțite apoi copiilor.

În anumite zone, copiii merg din casă în casă pentru a cânta colinde și a primi ouă și alte dulciuri. Aceasta este o tradiție populară care este respectată și în alte sărbători ortodoxe.

Tot în Sâmbăta Floriilor, copiii colindă cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preot, merg la fiecare casă, cântă şi urează de bine şi de sănătate.

În sâmbăta lui Lazăr, la sate, femeile nu torc deloc, pentru ca nu cumva morții, care așteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ.

Rugăciune în Sâmbăta lui Lazăr

În această zi este bine să rostim și rugăciunea de mai jos.

„Domnului să ne rugăm, Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi; Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul-Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa. Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I-a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte-ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte-prăznuire. Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi-au strigat Ţie: osana, apără-ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru. Cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de-viaţă-făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! Amin. 

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce este bine să faci în această zi de mare sărbătoare



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel