Rusalii 2023. Tradiţii şi obiceiuri. Ce NU este permis să faci de Pogorârea Sfântului Duh și cum vor fi pedepsiți cei care nu respectă această zi

Data publicării:
Rusaliile, sursa foto Creștin Ortodox
Descriere foto: Rusaliile, sursa foto Creștin Ortodox

Biserica sărbătoreşte Pogorârea Sfântului Duh, Cincizecimea sau Rusaliile - cum mai este numit acest praznic împărătesc, după Învierea Domnului (Sfintele Paşti) şi Înălţarea Sa la ceruri. 

Rusalii 2023. Tradiţii şi obiceiuri. Sărbătoarea Sfintei Treimi are loc la 10 zile de la Înălţarea Domnului  şi la 50 de zile de la Învierea Domnului. De aceea poartă și denumirea de Cincizecimea, notează creștinortodox.ro. 

 

În Ierusalim, în cea de-a cincizecea zi de la Învierea Lui Hristos, când Duhul Sfânt a venit în lume şi S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, s-a întemeiat Biserica lui Hristos.

"Astăzi este ziua de naştere a Bisericii creştine pe pământ! De aceea a venit Duhul Sfânt ca un vuiet de vânt ce vine repede, că 'Duhul suflă unde voieşte' şi nimeni nu-L poate opri. El atinge inimile, le mişcă spre Hristos. Duhul Sfânt spulberă întunericul necredinţei şi al idolatriei şi înalţă temelia cea neclădită a Bisericii lui Hristos pe care 'nici porţile iadului' - adică gurile ereticilor- , 'nu o vor putea birui'. Duhul Sfânt dă înţelepciune oamenilor şi putere să biruiască patimile, ispitele şi cursele diavolului". ("Predici la praznicele împărăteşti şi la sfinţii de peste an", Arhimandrit Cleopa Ilie)

Venirea pe pământ a celei de a treia persoane a Preasfintei Treimi a făcut-o cunoscută însuşi Mântuitorul Iisus Hristos în seara Cinei de Taină: "Eu vă spun adevărul. Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, Îl voi trimite la voi". (Ioan 16, 7)

Despre puterea Sfântului Duh, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: "Precum focul cel pământesc preface lutul cel moale într-un vas vârtos, apa şi focul Sfântului Duh, când cuprinde un suflet binegânditor, îl face mai tare decât fierul, deşi el înainte era mai moale decât lutul, aşa că păcatul nu mai poate vătăma sufletul cel acum întărit".

După Cincizecime, Sfinţii Apostoli, trăgând sorţi, s-au dus în toate părţile pământului să vestească Evanghelia mântuirii şi credinţa în Iisus Hristos, începând de la Ierusalim.

Iar prin Sfinţii Apostoli, Duhul Sfânt a fost transmis în lume tuturor celor ce cred în Hristos, prin Sfintele Taine ce se săvârşesc în Biserică de către preoţi şi episcopi. (surse: https://www.ioanguradeaur.ro; Dicţionarul de Teologie Ortodoxă, 1994; "Predici la praznicele împărăteşti şi la sfinţii de peste an", Arhimandrit Cleopa Ilie, 1996), notează Agerpres.


Ce sunt Rusaliile?

Rusalii 2023. Tradiţii şi obiceiuri. Rusaliile sunt cunoscute sub diferite denumiri: iele, zâne, doamne, împărătesele-văzduhului, ursoaice, etc. Acestea erau respectate de către oameni, dar aduceau tot felul de boli și blesteme. 


Oamenii nu cunosc prea multe despre aceste rusalii, dar aveau mereu grijă să își protejeze gospodăriile de ele. Legenda spune că Rusaliile umblă îmbrăcate în alb, dansează în văzduh și caută locuri pustii. Locurile unde joacă rusaliile vor fi neroditoare.


Rusalii 2023. Tradiţii şi obiceiuri. Nu scăpau de pedeapsa Rusaliile cei care nu respectau sărbătoarea lor. 

Pentru a apăra gospodaria de iele, oamenii obișnuiau să pună ramuri verzi de tei la intrarea în curte, în casă și pe ferestre. 


Rusalii 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții

În ziua de Rusalii, credincioșii se duc la biserică cu frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Acestea vor fi binecuvantate și împărțite oamenilor, potrivit creștinortodox.ro. 


Rusalii 2023. Tradiţii şi obiceiuri. Se spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face un spiritele malefice, numite lele. 


În această zi sfântă oamenii nu trebuie să meargă la muncile câmpului și nici să stea în locuri pustii, deoarece se zice că vor fi prinși și pedepsiti de duhurile rele. 


Rusalii 2023. Tradiţii şi obiceiuri. De la Rusalii, timp de 9 săptămâni, femeile nu vor mai culege ierburi de leac.


Obiceiul „Udatul nevestelor” în râul Gurghiu este un obicei unic în România, pe care localnicii din comuna Hodac îl păstrează cu sfinţenie din moşi-strămoşi, în a doua zi de Rusalii. „Udatul nevestelor” este dedicat tinerelor soţii, care s-au căsătorit în ultimul an, după Rusaliile de anul trecut până acum, şi are ca scop fertilitatea şi norocul femeii.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel