Rusalii 2022. Tradiţii şi obiceiuri. Ce NU este permis să faci de Pogorârea Sfântului Duh și cum vor fi pedepsiți cei care nu respectă această zi

Data publicării:
Descriere foto: Rusaliile, sursa foto Creștin Ortodox
Descriere foto: Descriere foto: Rusaliile, sursa foto Creștin Ortodox

Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh este prăznuită în acest an duminică, pe 12 iunie.

Rusalii 2022. Tradiţii şi obiceiuri. Sărbătoarea Sfintei Treimi are loc la 10 zile de la Înălţarea Domnului  şi la 50 de zile de la Învierea Domnului. De aceea poartă și denumirea de Cincizecimea, notează creștinortodox.ro. 


Din anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere În România.


Ce sunt Rusaliile?


Rusalii 2022. Tradiţii şi obiceiuri. Rusaliile sunt cunoscute sub diferite denumiri: iele, zâne, doamne, împărătesele-văzduhului, ursoaice, etc. Acestea erau respectate de către oameni, dar aduceau tot felul de boli și blesteme. 


Oamenii nu cunosc prea multe despre aceste rusalii, dar aveau mereu grijă să își protejeze gospodăriile de ele. Legenda spune că Rusaliile umblă îmbrăcate în alb, dansează în văzduh și caută locuri pustii. Locurile unde joacă rusaliile vor fi neroditoare.


Rusalii 2022. Tradiţii şi obiceiuri. Nu scăpau de pedeapsa Rusaliile cei care nu respectau sărbătoarea lor. 


Pentru a apăra gospodaria de iele, oamenii obișnuiau să pună ramuri verzi de tei la intrarea în curte, în casă și pe ferestre. 


Rusalii 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții


În ziua de Rusalii, credincioșii se duc la biserică cu frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Acestea vor fi binecuvantate și împărțite oamenilor, potrivit creștinortodox.ro. 


Rusalii 2022. Tradiţii şi obiceiuri. Se spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face un spiritele malefice, numite lele. 


În această zi sfântă oamenii nu trebuie să meargă la muncile câmpului și nici să stea în locuri pustii, deoarece se zice că vor fi prinși și pedepșiti de duhurile rele. 


Rusalii 2022. Tradiţii şi obiceiuri. De la Rusalii, timp de 9 săptămâni, femeile nu vor mai culege ierburi de leac.


Obiceiul „Udatul nevestelor” în râul Gurghiu este un obicei unic în România, pe care localnicii din comuna Hodac îl păstrează cu sfinţenie din moşi-strămoşi, în a doua zi de Rusalii. „Udatul nevestelor” este dedicat tinerelor soţii, care s-au căsătorit în ultimul an, după Rusaliile de anul trecut până acum, şi are ca scop fertilitatea şi norocul femeii.

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel