Rețeta zilei. Chef Sorin Bontea, secretul unui cozonac fraged și pufos

Data publicării:
Sorin Bontea, sursa foto Instagram
Descriere foto: Sorin Bontea, sursa foto Instagram

Cozonacul este nelipsit de pe masa de Paști. Sorin Bontea a dezvăluit care este rețeta sa pentru un aluat fraged și pufos. 

Chef Sorin Bontea este unul dintre cei mai buni bucătari din România. Juratul de la Chefi la cuțite vine în sprijinul gospodinelor cu o rețetă foarte simplă de cozonac. Află care este secretul bucătarului pentru un aluat pufos și delicios.


Ingrediente: 


-1 kg făină

-350 g zahăr

-8 gălbenușuri

-coaja rasă de la o lămâie

-coaja rasă de la o portocală

-50 ml de ulei

-1/2 linguriță de sare

-14 g de drojdie uscată

-o esență de vanilie

-un pachet de unt

-1 litru de lapte cu 3,5% grăsime

-150 g de zahăr

-8 albușuri

-80 g cacao

-250 g nucă pisată

-25 ml esență de rom 

 

Mod de preparare:


Laptele (400 ml)  trebuie pus la încălzit. Într-un bol amestecați . Faceți în mijloc o gaură. Gălbenușurile se amestecă cu sare până se omogenizează, iar untul (150 g) se topește. Zahărul se dizolvă în laptele cald, amestecând constant până se topește zahărul. 


Peste făina, drojdia, coaja de lămâie și coaja de portocală se adaugă esența de vanilie, gălbenușurile și laptele în care s-a topit zahărul. Toate aceste ingrediente trebuie amestecate și frământate bine până când capătă consistență. 


Când aluatul s-a omogenizat bine, adăugăm untul amestecat cu uleiul, puțin câte puțin. Secretul pentru un cozonac pufos este să frământați cât de mult puteți aluatul. Coca trebuie lăsată la crescut circa o oră și jumătate. Chef Sorin Bontea vă recomandă ca la fiecare jumătate de oră să mai frământați puțin aluatul. 


Umplutura pentru cozonac se prepară astfel: albușurile se bat spumă cu zahărul, obținând o bezea. Se adaugă cacao, nuci și esență de rom.


Aluatul se împarte în două, iar fiecare jumătate se împarte și ea în două. Una dintre cele 4 bucăți trebuie întinsă în forma unui dreptunghi. Peste punem din compoziția făcută anterior. Foaia obținută se rulează. 


Se împletesc câte 2 rulouri și se așează în tava unsă cu ulei. Trebuie lăsat în tavă să mai crească aproximativ 45 minute. Cozonacul trebuie uns pe deasupra cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr. Se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade, potrivit A1.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel