Rețetă tradițională: Dovlecei umpluți

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Isabella Green
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Isabella Green

Dovlecelul umplut este un adevărat deliciu și se prepară foarte ușor. 

Ingrediente (10 porții)

100 ml bulion

1 kg carne tocată vită

50 g orez

1 ceapă

20 dovlecei

sare

ulei

Mod de preparare: Preparare

Se toacă ceapa și se păjește 30 secunde în ulei încins. Se adaugă orezul și două linguri de bulion. Se fier până scade.

Se pune amestecul peste carnea tocată. Se adaugă sare și se frământă bine.

Se spală dovleceii, li se taie capetele și se scoate miezul. Se umplu cu amestecul de carne.

Se pun într-o tavă unsă cu ulei. Se toarnă restul de bulion și puțină apă. Se presară sare și se coc 90 minute la foc moderat.

Poftă bună!

Dovlecei cu salsa de roșii și ton

INGREDIENTE: 

130 gr ton bucati in conserva 
5 fire patrunjel
3 fire marar
1 lingura ulei
sare

 

1 kg dovlecei (mai mici)
1 conserva de rosii (de 400 gr)
2 lingurite capere (in otet)
1 lingura otet de pe capere
3 catei de usturoi
1 lingurita oregano uscat
1/4 lingurita fulgi de chili
2 linguri ulei de masline
sare, piper negru

 

MOD DE PREPARARE: 

Dovleceii se curata partial de coaja, se taie in doua pe latime si apoi se taie bastoane, nu foarte subtiri. Se presara cu sare si se lasa la scurs intre 15 si 30 minute, rasfirati pe servetele de hartie. Dupa acest timp se absorb bine cu servetele. Se presara iar cu putina sare si 1 lingura de ulei. Se amesteca si se pun in tava cuptorului (in care am pus hartie de copt).Se coc la 220C (cu program de rumenire daca aveti) timp de 30 minute, amestecandu-se o data la jumatatea timpului.Cat se fac dovleceii se prepara salsa. Se scot rosiile din conserva si se toaca cubulete.

Intr-o tigaie se incinge uleiul si se adauga oregano, chili si usturoiul strivit. Se calesc 30 secunde, apoi se adauga caperele scurse si se mai calesc 30 secunde.Se adauga cubuletele de rosii, putina sare, piper negru rasnit si se calesc, amestecand cand si cand inca 2 minute.Cand dovleceii sunt gata se muta intr-un vas termorezistent, un vas nu extrem de larg, sa stea inghesuite bucatile de dovlecel. Se dreg de sare. Se toarna salsa de rosii peste ei. Se toarna si otetul de pe capere.
Se dau iar la cuptor, la 180C, acoperiti (cu capac sau folie) timp de 45 minute.
In acest timp scurgeti tonul, rupeti-l bucati si amestecati-l cu verdeturile tocate fin.
Scoateti cu grija dovleceii pe un platou si asezati bucatile de ton deasupra. Serviti cald sau la temperatura camerei.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel