Rețetă tradițională de Crăciun. Cum să faci cei mai gustoși cârnați de porc

Sursa foto: unplash, autor Markus Spiske
Descriere foto: Sursa foto: unplash, autor Markus Spiske

Cei mai buni carnași de porc de fac acasă, iar prepararea lor nu este deloc complicată.

INGREDIENTE:

1.5 kg carne de porc (pulpa din faţă

) 500 g carne grasă de porc (fleică fără şorici)

700 g carne de vită sau amestec vită şi berbec

200 ml supă de carne

5-6 căţei de usturoi

sare

piper

cimbru

condimente de cârnaţi

maţe subţiri de porc sau de oaie

MOD DE PREPARARE: Toată carnea se spală, se curăţă de pieliţe şi se taie bucăţi. Se toacă şi se condimentează după preferinţe, cu sare, piper, usturoi pisat, cimbru şi condimente de cârnaţi. Se adaugă supa de carne în porţii mici şi se amestecă până se obţine o pastă omogenă (cine doreşte poate să nu adauge usturoiul pisat direct în compoziţie, ci să strecoare supa peste usturoiul pisat).

 Se trece această compoziţie prin maşina de tocat, la care s-a montat pâlnia pentru cârnaţi şi se umplu maţele foarte bine curăţate şi păstrate mai multe zile la rece, în apă cu sare şi oţet. Este bine să nu se îndese prea multă carne, pentru că altfel plesnesc uşor atunci când se prăjesc.

 Dacă afară este ger, se ţin 2-3 zile la zvântat şi apoi se consumă, sau se păstrează la frigider.

 Se prepară prăjiţi în ulei sau fripţi pe grătar.

Poftă bună!

Salam de biscuiți

INGREDIENTE: 

500 g biscuiţi simpli

 100 g zahăr 

100 ml lapte

 100 g unt 

300 g rahat

 300 g nuci 

50 g stafide

 2-3 linguri rom 

3 linguri cacao

 1 lingurita coajă de lămâie sau de portocale

 1 lingurita zahăr pudră sau cacao

 

MOD DE PREPARARE: 

Stafidele se curăţă, se spală cu apă călduţă şi se lasă la uscat pe o hârtie absorbantă. Se pun apoi într-un vas mai mic, se stropesc cu rom şi se lasă la macerat.

 Nucile se usucă în cuptorul încins, 10-15 minute, apoi se curăţă de coajă şi jumătate se dau prin maşina de tocat, iar cealaltă jumătate se toacă mărunt.

 Biscuiţii se zdrobesc astfel încât să se obţină bucăţi mici de aproximativ 1 cm, iar rahatul se taie cubuleţe mici.

Într-un vas de 2-3 l se face un sirop din zahăr şi lapte, apoi se adaugă untul şi cacaua. Se amestecă bine până se omogenizează şi se lasă să se răcească. Se amestecă cu nuca măcinată, biscuiţii pisaţi, rahatul, stafidele, coaja de lămâie şi nucile tocate. Dacă se obţine o compoziţie prea tare se mai adaugă o lingură de rom, iar dacă este prea moale se mai adaugă 2-3 biscuiţi pisaţi.

 Totul se pune pe o foaie din celofan pudrată cu zahăr sau cacao şi se formează un sul gros, foarte compact, de 5-6 cm. Se păstrează la rece 3-4 ore, apoi se taie felii.

 Nuci umplute cu cremă de ciocolată

Ingrediente:


300 g făină

80 g zahăr pudră

1 gălbenuș

50 g untură

60 g unt cu min. 80% grasime 

3 linguri apă rece

un praf de sare

vanilie

coajă rasă de lămâie

3 linguri zeamă de lămâie


Pentru cremă:


2 ouă

un praf de sare

100 g zahăr pudră

1 zahăr vanilat

100 g ciocolată amăruie (min. 45%)

150 g unt cu min. 80% grăsime

15 g cacao

2-3 linguri de ulei pentru formă


Mod de preparare:


Untul și untura le vom scoate direct de la frigider, vomtăia untul cubulețe și vom cerne peste ele făina, zahprul pudră și sarea. Se amestecă grăsimea cu făina până ce obținem un aluat precum nisipul. 

Adăugăm gălbenușul, vanilia și coaja rasa de lămâie și se fărâmițează din nou aluatul. Apa se pune treptat, lingura cu lingura până ce se formează un aluat compact. Punem și sucul de la lămâie. Aluatul îl vom băga 20-30 de minute frigider, învelit în pungă de plastic.


Ouăle întregi se amestecă cu zaharul, sarea și vanilia într-un castron metalic așezat pe o oala în care fierbe putina apa. Amestecul se bate până ce ajunge la 80 C apoi se ia de pe foc și se adaugă în cremă, ciocolata rupta bucatele. Se amesteca cu un tel până ce baza de crema se omogenizează. Se lasă la răcorit câteva ore până ce ajunge la temperatura camerei. 


Untul se scoate din frigider cu câteva ore înainte. Se bate cu mixerul până ce devine spumos și i se adaugă cacaoa. Se bate în continuare câteva minute. Treptat se adaugă și baza de crema, lingura cu lingura, mixând scurt. 

Crema de ciocolata cu unt se da la rece pentru 1-2 ore.

Presa se unge cu ulei cu ajutorul unei pensule și apoi se șterge cu un șervețel. 

Din aluat am format bilute mici, de 6-7 g. Bilutelor le dăm apoi o forma ușor ovala. 


Nucile le presăm, apoi le coacem la foc mediu partea cu exteriorul timp de 1,5 minute, întoarcem forma și le mai lăsăm 3 minute la cel mai mic foc. 

Cu o linguriță de cafea umplem formele cu crema de ciocolata. Apoi le pudrăm cu zahar pudra vanilat.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Dată: 09 dec 2022, 14:04 | Categorie: Retete
Get it on App Store Get it on Google Play