Rețetă de post: Ghiveci de legume

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

Rețetă delicioasă de ghiveci de legume de post.

Ingrediente:

  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 3 cepe verzi sau 2 cepe galbene
  • 1 fir de praz
  • 4 căței de usturoi
  • 2 ardei (albi, roșii, kapia)
  • 1 vânătă mică
  • 1 dovlecel mic
  • 1 morcov
  • 1 - 3 cartofi
  • câteva buchețele de conopidă
  • o mână de păstăi de fasole
  • 6-8 roșii zemoase sau 700 ml suc de roșii
  • o bucată mică de varză albă sau roșie
  • o mână de verdeață tocată (mărar și pătrunjel verde)
  • sare, piper
  • cimbru uscat sau 1 foaie de dafin

Mod de preparare:

Se spală legumele si pun la scurs. Se decojește dovlecelul și se taie în felii semicirculare. Vânăta se taie pe lung, în sferturi și apoi în felii (cu coaja pe ea). Se presară sare peste feliile de vânătă și se lasă 10 minute deoparte, într-o strecurătoare.

Morcovul decojit se taie în bastonașe, varza fideluță. Ceapa verde se taie și ea mărunt, la fel și usturoiul. Cartoful în cubulețe de cca 2 cm, prazul în rondele și ardeii în felii sau cuburi.

Se sortează în felul următor, în funcție de cum le vei pune pe foc: ceapa verde, usturoiul și partea mai verde de la praz, dovleceii, vinetele, cartofii cubulețe cu ardeiul alb (care se gătește mai greu) și ardeiul rosu (mai fraged), împreună cu prazul alb. 

Se pune apă la fiert într-o crăticioară. Se crestează roșiile crude în X, cu un cuțitaș, doar la suprafață. Se cufundă 20 de secunde în apa clocotită și se scot într-o strecurătoare. În câteva minute se decojesc cu ușurință, apoi se bagă în blender și se transformă în suc proaspăt de roșii.

Poți opta pentru o tigaie largă și adâncă sau o oală pentru preparare, în care se pune uleiul la încins. Se storc ușor vinetele sărate în palme, ca să scape de apa din ele și se prăjesc la foc iute, pe ambele părți. După ce se fac, se scot într-un castron mic și în locul lor se pun la prăjit dovleceii și partea mai albă din praz. După ce sunt gata, se scos și dovleceii, și prazul în același castron cu vinetele. Ele vor intra ultimele în ghiveci și vor rămâne crocante.

În aceeași tigaie se mai adaugă un pic de ulei, deoarece vinetele și dovleceii l-au cam absorbit pe primul. Se începe cu călirea cepei, usturoiului și a cozilor de praz. Când ceapa a devenit sticloasă, se adaugă și morcovul. Se pune capac și se lasă totul vreo 5 minute, la foc mic.

După morcovi, urmează cartofii și ardeiul alb. Acum se pune și piperul și cimbrul uscat. Se mai adaugă și niște sare și o ceșcuță de apă (150 ml) ca să aibă cartofii în ce să fiarbă.

Când cartofii sunt fierți pe jumătate, se pune varza roșie. La final, se adaugă conopida și ardeiul roșu. Fasole păstăi se adaugă și ea tot acum. Se adaugă și sosul de roșii.

Se adaugă vinetele și dovleceii prăjiți și se amestecă cu grijă. Se toacă o mână de verdeață și se zdrobesc alți 2 căței de usturoi. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel