Rețetă de Paști: Pască tradițională

Data publicării:
Pască tradițională, sursa unsplash
Descriere foto: Pască tradițională, sursa unsplash

Acest preparat culinar este îndrăgit de români și nu poate să lipsească de pe masa de Paști.

INGREDIENTE:

Aluat:

400 gr făină albă

80 gr zahaăr

1/2 linguriță sare

1 pliculeț drojdie uscata (8 gr)

1 plic zahăr vanilat

2 ouă (la temperatura camerei)

60 gr unt topit

80 ml lapte (caldut)

60 ml apă (calduta)

Umplutura:

100 gr brânza de vaci cremoasa

30 gr zahar

50 ml lapte

1/2 baton vanilie sau 1 plic zahar vanilat

1/2 lingura faina alba

50 ml smantana pentru frisca

1 ou mare

 

Pentru uns:

1 ou

4 linguri lapte

MOD DE PREPARARE: Se amesteca faina cu zaharul si sarea. Se bat ouale si se amesteca cu laptele, apa si untul topit. Intr-un bol de mixare se pune amestecul de oua peste care se presara drojdia uscata si zaharul vanilat. Deasupra se aseaza amestecul de faina. Se framanta bine aluatul, apoi se lasa la crescut la loc caldut timp de 1 ora. Aluatul dospit se pune pe masa data cu faina si se framanta usor. Se imparte in doua bucati. Cu mainile se intinde o bucata foaie rotunda de 26 cm. Se aseaza intr-o tava rotunda detasabila de 26 cm diametru, cu hartie de copt pe fund. Restul aluatului se imparte in 2 sau 3 bucati. Se intind rulouri subtirele si lungi din aceste bucati. (cca 70 cm lungime). Se impletesc rulourile (daca ati facut 3) sau se rasucesc (daca ati facut 2). Se aseaza impletitura pe marginea tavii. Se introduce tava intr-o punga si se lasa la crescut, la loc caldut, timp de 1 ora.

Pentru umplutura se freaca branza cremoasa cu zaharul, vanilia, laptele si faina. Se adauga galbenusul si se omogenizeaza. Se incorporeaza cu un tel frisca batuta. Se incorporeaza la final albusul batut spuma, dar nu chiar asa tare incat sa stea pe tel. Se pune umplutura in centrul cozonacului crescut. Se unge pasca cu ou batut cu lapte. Se coace pasca, la 170 grade pentru 35-40 minute, pana este rumen deasupra. Se lasa la racit complet si abia apoi se poate felia. Pentru un plus de savoare se poate pudra cu foarte putina scortisoara.

POFTĂ BUNĂ!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Retete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel