Respirație urât mirositoare. 10 boli care s-ar putea ascunde în spatele halitozei

Data publicării:
pixabay.com autor Mudassar Iqbal
Descriere foto: pixabay.com autor Mudassar Iqbal

Respirația urât mirositoare ar putea fi un simptom al unor afecțiuni. 

Nimănui nu-i place să o audă, dar cu toții ne-am confruntat la un moment dat cu respirația urât mirositoare. Poate să apară la prima oră a dimineții sau după ce am mâncat usturoi. Oricum ar fi, uneori nici o cantitate de apă de gură sau de bomboane mentolate nu va alunga halitoza.


Dacă respirația urât mirositoare devine cronică, ar putea deveni mai mult decât o problemă jenantă sau chiar o carie dentară. Halitoza persistentă poate indica o problemă de sănătate subiacentă de care nici măcar nu sunteți conștient.

 

Iată care sunt cele mai frecvente zece afecțiuni medicale care cauzează respirația urât mirositoare:


1. Infecții ale căilor respiratorii

Este posibil să prindeți un virus gripal neplăcut, care se transformă în bronșită sau sinuzită dacă nu este tratat. Toate aceste infecții ale căilor respiratorii ajung să provoace respirație urât mirositoare dacă țesuturile sinusurilor, plămânilor și gâtului se inflamează și se blochează, permițând acumularea de bacterii și mucus urât mirositor.

 

2. Diabetul

Într-adevăr, există o legătură între nivelul instabil al zahărului din sânge și respirația cronică urât mirositoare. Medicii asociază adesea un miros notabil de fructe-acid pe respirație cu o afecțiune numită, cetoacidoză, care este comună la diabetici. Atunci când nivelurile de insulină sunt inadecvate, organismul va excreta adesea cetone acide "ofensatoare". Dacă nu este tratată, cetoacidoza poate duce la comă diabetică și la moarte.

 

3. Obezitatea

Studiile stabilesc o asociere directă între respirația urât mirositoare și supraponderalitate, din cauza dietelor bogate în proteine și lactate, care determină o creștere excesivă a bacteriilor urât mirositoare din cauza excesului de aminoacizi.

 

4. Alcoolismul

Știm cu toții că riscăm să ne deshidratăm dacă consumăm prea mult alcool. De aceea, a doua zi după o noapte de beție; o durere de cap neplăcută este posibil să fie singura ta amintire.  Acest lucru se datorează faptului că alcoolul acționează ca un diuretic, privându-vă corpul de apă și provocând un caz neplăcut de gură uscată.


5. Refluxul de acid

Problemele digestive și alte afecțiuni ale stomacului cauzează în mod obișnuit halitoza. De fapt, o multitudine de probleme digestive - inclusiv refluxul acid și boala de reflux gastroesofagian (GERD) - obstrucționează eficient digestia, determinând-o să rămână și să își înceapă descompunerea în intestin, lăsându-vă cu regurgitare, indigestie acidă și respirație urât mirositoare.

 

6. Ulcerele stomacale

O altă suferință digestivă dureroasă care apare în interior și provoacă respirație urât mirositoare în exterior este ulcerul gastric. Cercetătorii medicali susțin că aceeași bacterie legată de dezvoltarea ulcerelor gastrice, bacteria H. pylori, provoacă și halena cronică.

 

7. Boala de rinichi

Aveți respirație de pește? Ați mâncat recent un sandviș cu ton? Dacă nu, este posibil să te confrunți cu probleme renale. Deoarece rinichii filtrează substanțele chimice toxice din corpul nostru prin urină, odată deteriorați, aceștia vor deveni ineficienți în eliminarea toxinelor și se poate observa un miros de pește, de amoniac, în expirație, ceea ce indică insuficiență renală sau boală renală.

 

8. Cancerul pulmonar

Respirația urât mirositoare îi poate ajuta de fapt pe medici să diagnosticheze cancerul pulmonar. Această alternativă mult mai ieftină este folosită din ce în ce mai mult în locul biopsiilor și ecografiilor costisitoare și invazive pentru a diagnostica pacienții pentru cancer pulmonar. Medicii scanează de fapt gura unui pacient folosind un "nas electronic" preprogramat, care poate identifica compușii organici volatili (COV) din respirație.

 

9. Apnee în somn

Cu toții suntem ne confruntăm cu o respirație urât mirositoare la primele ore ale dimineții. Cu toate acestea, dacă dormi cu gura deschisă, producția de salivă este obstrucționată în timpul somnului, producând bacterii și halenă severă. De aceea, cei predispuși la sforăit cronic sau apnee în somn, vor respira adesea prin gură și vor dezvolta o respirație urât mirositoare.


10. Boala cardiovasculară


Ați crede că o simplă analiză a respirației ar putea detecta o afecțiune cardiacă? Se pare că probele de respirație pot diagnostica mai multe afecțiuni cardiovasculare, inclusiv o insuficiență cardiacă în curs de rezolvare, potrivit Activebeat. 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel