Relația cu părinții, cum ne influențează relațiile de cuplu sau cariera: explicațiile unui psiholog

Data publicării:
Foto Unplash/ Benjamin Manley
Descriere foto: Foto Unplash/ Benjamin Manley

Psihologul Cecilia Ardusătan a explicat, pe pagina sa de socializare, cum o relație defectuoasă cu părinții poate afecta întreaga viață a viitorului adult.

Relația cu părinții, bună sau rea, ne influențează în mod pozitiv sau negativ viitoarea viață de adult: de la relațiile de cuplu, la carieră, traumele din copilărie se reflectă în viața de adult.

 

Psihologul clinician și psihoterapeut Cecilia Ardusătan a explicat pe pagina sa de Facebook cum ne pot influența viața de adult aceste traume. Iată ce a scris ea:

 

„Cu toții avem o rană primită de la mamă sau de la tată. Uneori ne- au oferit prea multă sau prea puțină atenție sau una neadecvată.


O relație bună cu mama ne  pregătește drumul pentru succesul în relații. Una cu probleme ne va aduce dificultăți în a ne iubi pe noi și pe ceilalți. Experiența intimității devine dificilă.Relațiile devin o provocare și ne devin lecții sau nu. 


O relație bună cu tata pregătește succesul în carieră.


Rănile profunde sunt ABANDONUL( moartea părinților,boala, indisponibilitate, divorț, dependențe de droguri, alcool, depresie, alte afecțiuni psihice). 


TRĂDAREA - atunci când încrederea noastră este distrusă. Atunci când formăm copilului instabilitate, ambivalență( moartea unui frate și părintele se rupe de copilul în viață, boala mentală sau fizică, abuz fizic, emoțional, sexual, incest. Rana devine mai mare dacă părintele a știut și nu a făcut nimic (...)”, a explicat Cecilia Ardusătan, psiholog și psihoterapeut. 

 

Citește continuarea pe DCMedical. 

 Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel