Obiceiurile care te ajută să trăiești până la 100 de ani. Descoperirea cercetătorilor

Data publicării:

Pentru mulți oameni, nu există un scop mai valoros decât să trăiască până la 100 de ani. Cu toate acestea, calitatea vieții dumneavoastră este, de asemenea, de o importanță crucială, mai ales dacă intenționați să rămâneți în viață pentru o perioadă lungă de timp. Experții spun că, prin practicarea anumitor obiceiuri de sănătate, vă puteți prelungi nu doar durata de viață, ci și durata sănătății - numărul de ani petrecuți fără boli cronice sau dizabilități.

Dan Buettner, bursier National Geographic și autor de bestselleruri New York Times, și-a petrecut cariera călătorind prin lume în căutarea Zonelor Albastre - regiuni cu un număr mai mare decât media de centenari. Studiind obiceiurile acestor populații longevive, Buettner și echipa sa au identificat "Puterea 9", un set de "reguli" care au contribuit la promovarea longevității în întreaga lume.

Sunteți gata să vă transformați sănătatea și să vă prelungiți durata de viață cu doar câteva schimbări minore - printre care și consumul unui pahar de vin zilnic? Citiți în continuare pentru a afla care sunt cele nouă reguli care prelungesc viața și evită bolile în întreaga lume.

Obiceiurile care te ajută să trăiești până la 100 de ani

Integrați mișcarea

Dacă sperați să trăiți până la 100 de ani, este foarte recomandabil să faceți o activitate fizică regulată. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă să faceți minimum 150 de minute de exerciții aerobice de intensitate moderată pe săptămână, ceea ce înseamnă 20 de minute de exerciții aerobice zilnice. În plus, aceștia recomandă integrarea a două-trei sesiuni săptămânale de antrenament de forță, care ar putea include ridicarea de greutăți, utilizarea benzilor de rezistență, urcarea scărilor, yoga sau un regim de flotări acasă, Cu toate acestea, Buettner spune că, în majoritatea Zonelor Albastre, mișcarea naturală pe parcursul zilei pare să fie suficientă. "Cei mai longevivi oameni din lume nu pompează fier, nu aleargă maratoane și nu se înscriu în săli de sport. În schimb, ei trăiesc în medii care îi îndeamnă constant să facă mișcare fără să se gândească la asta. Ei cultivă grădini și nu au facilități mecanice pentru treburile din casă și din curte", scrie echipa sa, potrivit bestlife.com

Găsiți-vă scopul

De la munții din Sardinia, la Peninsula Nicoya din Costa Rica și până la prefectura japoneză Okinawa, echipa lui Buettner a descoperit, de asemenea, că existența unui scop în viață poate contribui la prelungirea acesteia.

"Okinawienii îl numesc "Ikigai", iar cei din Nicoya îl numesc "plan de vida"; pentru amândoi se traduce prin "de ce mă trezesc dimineața". Să-ți cunoști sensul scopului tău valorează până la șapte ani de speranță de viață în plus", scrie Buettner.

Reduceți nivelul de stres

Toată lumea se confruntă cu stresul din când în când. Cu toate acestea, reducerea conștientă a nivelului de stres cronic ar putea avea un impact profund asupra sănătății și longevității, după cum a constatat echipa lui Buettner.

"Stresul duce la inflamație cronică, asociată cu fiecare boală majoră legată de vârstă. Ceea ce au cei mai longevivi oameni din lume și noi nu avem sunt rutinele de a scăpa de acest stres", notează ei.

Fie că vă găsiți alinarea în rugăciune, în compania altora sau într-o rutină de autoîngrijire, a vă face timp pentru a vă relaxa poate adăuga ani la viață.

Nu mai mâncați atunci când sunteți 80% sătul

O dietă sănătoasă este esențială dacă sperați să trăiți până la 100 de ani, dar cât de mult mâncați poate juca, de asemenea, un rol în longevitatea dumneavoastră, spun experții.

Echipa lui Buettner recomandă să urmați mantra confucianistă veche de 2.500 de ani "hara hachi bu", care îi învață pe oameni să se oprească din mâncat atunci când se simt 80 la sută sătui. O modalitate de a face acest lucru mai conștient este să vă umpleți farfuria până la doar 80 la sută din porțiile normale.

"Diferența de 20 de procente dintre a nu-ți fi foame și a te simți sătul ar putea fi diferența dintre a pierde în greutate sau a o câștiga. Persoanele din zonele albastre mănâncă cea mai mică masă la sfârșitul după-amiezii sau la începutul serii și apoi nu mai mănâncă nimic în restul zilei", spune echipa lui Buettner.

Mănâncă mai ales alimente pe bază de plante

În aproape toate zonele albastre, a apărut o tendință majoră: Locuitorii care au trăit până la 100 de ani au avut probabilitatea de a menține o dietă bazată în mare parte pe plante. De fapt, centenarii din Zonele Albastre au mâncat în medie două uncii de carne de mai puțin de cinci ori pe lună. În locul produselor de origine animală, aceste populații se bazau adesea pe fasole și leguminoase ca surse slabe de proteine.

Alăturați-vă unei comunități religioase

Echipa a intervievat 263 de centenari și a constatat că toți, cu excepția a cinci, aparțineau unei comunități religioase. Aceștia notează că, din punct de vedere statistic, participarea la servicii religioase de patru ori pe lună ar putea adăuga până la 14 ani la viața dumneavoastră.

"Oamenii care acordă atenție laturii lor spirituale au rate mai mici de boli cardiovasculare, depresie, stres și sinucidere, iar sistemul lor imunitar pare să funcționeze mai bine... Într-o anumită măsură, aderarea la o religie le permite să renunțe la stresul vieții de zi cu zi în favoarea unei puteri superioare", spune Buettner, menționând că nu pare să conteze confesiunea serviciilor.

Puneți-vă familia pe primul loc

Familiile centenarilor au tendința de a fi unite și grijulii. Este logic: Promovați legături profunde cu cei dragi și aceștia vor fi mai predispuși să aibă grijă de dumneavoastră la bătrânețe, ceea ce va duce la rezultate mai bune în ceea ce privește sănătatea.

În multe zone albastre, este obișnuit ca părinții și bunicii să locuiască împreună cu odraslele lor - un aranjament care "reduce ratele de boală și mortalitate și la copiii din casă", spune echipa lui Buettner.

Alăturați-vă unei comunități sănătoase

Înconjoară-te de oameni care prețuiesc sănătatea și starea de bine și probabil că și tu vei adopta un stil de viață sănătos.

"Cei mai longevivi oameni din lume au ales - sau s-au născut în - cercuri sociale care susțineau comportamente sănătoase, iar locuitorii din Okinawa au creat "moais" - grupuri de cinci prieteni care s-au angajat unul față de celălalt pe viață", spun cercetătorii.

Aderarea la un club de mers pe jos sau de fitness, încheierea unui pact de responsabilitate cu prietenii sau pur și simplu transformarea obiceiurilor sănătoase într-o afacere de familie pot contribui la longevitate.

Beți vin roșu cu moderație

Din ce în ce mai multe cercetări sugerează că nicio cantitate de alcool nu este considerată sănătoasă sau sigură. Cu toate acestea, cercetătorii din Zonele Albastre au stabilit că consumul moderat de vin roșu de înaltă calitate - nu mai mult de o porție pe zi pentru femei și două pentru bărbați - a fost asociat cu longevitatea în comunitățile din Zonele Albastre.

"Trucul este să beți unul sau două pahare pe zi , cu prietenii și/sau cu mâncare. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel